Sportska 2018.: Sve oči uprte u Rusiju, mjesečni pregled dešavanja

748

Sportska 2018. godina donosi nam pregršt uzbuđenja, a u centru pažnje svakako će biti Svjetsko fudbalsko prvenstvo u Rusiji, 21. po redu.

Vrijedne pažnje su i Zimske olimpijske igre u južnokorejskom Pjongčangu, šampionat Starog kontinenta za rukometaše, planetarne odbojkaške smotre u obje konkurencije, teniski Grend slemovi, Liga šampiona, Liga Evrope, Evroliga… No, krenimo redom.

Januar

Tradicionalna Turneja četiri skakonice epilog će dobiti 6. januara, nakon posljednje stanice u Bišofshofenu. Istog dana će se završiti i Hopman kup, smotra koja “najavljuje” Australijan open. Od 12. do 28. januara u komšiluku, u Hrvatskoj, svjedočićemo Evropskom prvenstvu rukometaša. Domaćin će, kao i uvijek, imati velike ambicije, baš kao i moćni Francuzi, Danci, Španci, te kontinentalni prvaci Nijemci. Na turniru učestvuje i reprezentacija Srbije.

Prvi teniski Grend slem na programu je od 15. do 28. januara i biće zanimljivo vidjeti koliko Novak Đoković nakon šestomjesečne pauze može napraviti u Melburnu. Evropsko prvenstvo u futsalu igraće se od 30. januara do 10. februara.

Februar

Drugi mjesec 2018. nosi epitet “olimpijski”. ZOI u Pjongčangu, 23. po redu, na programu su od 9. do 25. februara, na njima će učestvovati 90 nacija, koje će se nadmetati u 102 dicsipline.

Takođe, tu je i NBA “Ol star” vikend koji se od 16. do 18. februara održava po 67. put. Lokacija spektakla je “Stejpls centar” u Los Anđelesu.

Mart

Početak trećeg mjeseca rezervisan je za “kraljicu sportova”. Od 1. do 4. marta u Birmingemu će se održati Svjetsko atletsko prvenstvo u zatvorenom.

3

Nova, 72. sezona Formule 1 počeće 25. marta, Velikom nagradom Australije u Melburnu.

April

Australijski Gold Koust od 4. do 15. aprila biće domaćin 21. izdanja Igara Komonvelta. Regularni dio NBA sezone završava se 11. aprila, dok deset dana kasnije počinje Svjetsko prvenstvo u snukeru.

Peta sezona omladinske Lige šampiona završiće 23. aprila. Poprište finalne bitke je Nion.

Maj

Peti mjesec je rezervisan za završnice klupskih evropskih nadmetanja. Završnica Lige Evrope planirana je za 16. maj u Lionu, a Lige šampiona deset dana kasnije u Kijevu. Između ova dva datuma na programu je košarkaški spektakl u Beogradu, gdje će se od 18. do 20. maja održati Fajnal for Evrolige.

Kultna trka 500 milja Indijanapolisa i start Rolan Garosa zakazani su za 27. maj. Istog dana saznaćemo i ime kontinentalnog rukometnog prvaka.

Jun

Od 8. do 12. juna igraće se Svjetski kup u 3×3 basketu. Potom slijedi centralni sportski događaj 2018. godine, Mundijal. Planetarna smotra fudbala trajaće od 14. juna do 15. jula, održaće se u 11 gradova, na 12 stadiona, na kojima će 32 nacionalna tima pokušati da sa trona skinu Njemačku. Među fudbalskom elitom biće i “orlovi”, koji se na veliku scenu vraćaju nakon osmogodišnjeg posta.

Draft za NBA ligu na programu je 21. juna. Dan kasnije u Taragoni počinju 18. Mediteranske igre, koje će trajati do 1. jula.

Juli

Sedmi mjesec proteći će u znaku nezvaničnog prvenstva svijeta u tenisu. Vimbldon se ove godine igra od 2. do 15. jula.

U tom periodu počeće i najprestižnija biciklistička trka na planeti. Ovogodišnji Tur d’ Frans biće 105. po redu, a voziće se od 7. do 29. jula.

Avgust

Termin od 6. do 12. avgusta pripada najboljim atletičarima Evrope, koji će se nadmetati na kontinentalnoj smotri u Berlinu.

8

Pobjednici Lige šampiona i Lige Evrope 15. avgusta će odmjeriti snage na “Le kok areni” u Talinu, u Superkupu Evrope. Četvrti Grend slem sezone, US Open, na programu je od 27. avgusta do 10. septembra.

Septembar

U devetom mjesecu na red dolaze odbojka i košarka. Svjetsko prvenstvo odbojkaša na programu je od 10. do 30. septembra u Italiji i Bugarskoj. Na dan kad jači pol okonča planetarne bitke, na scenu stupaju dame, koje će se do 21. oktobra za krunu boriti u Japanu.

9

Najbolje košarkašice planete od 22. do 30. septembra nastupaće na Svjetskom kupu u Španiji.

Oktobar

Kako će se godina bližiti kraju, tako će i broj sportskih takmičenja biti sve manji i manji.

10

Iz oktobra vrijedi izdvojiti Olimpijske igre mladih, koje će se od 6. do 18. oktobra održati u Buenos Ajresu. Argetinska prestonica okupiće gotovo 3 500 mladih sportista iz 206 zemalja koji će se nadmetati u 241 discipline.

Novembar

Slična je istuacija i u novembru. Pažnja javnosti biće usmjerena ka Abu Dabiju i pisti Jas Marina, gdje će biti spuštena zavjesa na šampionat Formule 1.

11

Mercedes je u 2017. nastavio dominaciju, s tim da je Ferari ozbiljno zaprijetio. Ako se još u dvoboj uključi i Red Bul, finale sezone pod reflektorima bi moglo da bude spektakularno.

Decembar

Kraj godine rezervisan je Svjetsko klupsko prvenstvo u fudbalu, koje će ovog puta održati u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Real je u 2017. osvojio praktično sve na najvećoj sceni i biće zanimljivo vidjeti mogu li “kraljevi” ponoviti sličan podvig.

(srpskacafe.com)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!