Bjelić: Tražićemo sastanak sa gradskim vlastima u vezi gradnje hidroelektrane

446

Centar za životnu sredinu uputiće pozive na sastanak gradonačelniku i gradskim vlastima u vezi najavljene hidroelektrane „Krupa niska“ čija je gradnja idejnim projektom preduzeća HE na Vrbasu planirana u neposrednoj blizni mosta preko rijeke Vrbas koji povezuje Krupu i  mjesnu zajednicu Krmine. 

„Ako ne uspijemo čak i ranije organizovati sastanak sa predstavnicima Grada i Skupštine Grada, onda će se on desiti odmah poslije praznika. Na tom sastanku želimo da jasno stavimo do znanja kakav je naš stav, odnosno šta Gradske vlasti mogu da očekuju sa naše strane i od strane građana. Obratićemo se, sasvim sigurno i Komisiji za koncesije“, rekao je ovo Viktor Bijelić iz Centra za životnu sredinu na današnjoj Konferenciji za novinare Koalicije za zastitu rijeka BiH, održanoj u Banjaluci pod nazivom “Sloboda rijekama”

On je naglasio da je cijeli projekat još uvijek obavijen velom tajni, da o njemu veoma malo znaju i građani, i predstavnici nevladinog sektora pa i u samoj Gradskoj upravi i resornom ministarstvu.

Bjelić je istakao da građani trebaju biti veoma oprezni te da sada najavljeni projekat gradnje Hidroelektrane „Krupa niska“ nije jedini hidroenergetski objekat čija je gradnja planirana u kanjonu rijeke Vrbas. Tu je i Hidroelektrana „Grbići“ koju su investitori gradnje pomenute hidroelektrane Krupa niska, već pominjali u medijima.

„Hidropotencijal rijeke Vrbas je razmatran još šezdesetih godina. Posljedna studija čiji smo kratak izvještaj i mi dobili je analizirao nekoliko kaskadnih hidroelektrana odnosno kaskada u kanjonu Vrbasa. I nizvodno od kanjona Vrbasa. Važno je spomenuti da čak i nizvodno od Bnajaluke postoje planovi za izgradnju najmanje tri hidroelektrane koje su u stvari velike hidroelektrane, od 20 MW, a nizvodno od sada paniranje lokacije za HE „Krupa niska“ postoje planovi za izgradnju još 4 hidroelektrane do ulaska u urbani dio grada Banjaluka. Jedna od njih je Grbići, zatim su tu Banjaluka niska, Karanovac i Novoselija.“

Po svemu sudeći, ovo će biti ispit za sve. Jer ukoliko projekat Krupa niska bude realizovan, definitvno će biti neophodno graditi i ostale hidroelektrane na Vrbasu.  Nizvodno.

„Međutim mi smatramo da niti jedna hidroelektrana uključujući HE Krupa, ne bi trebalo da se gradi , jer činjenica je da Elektroprivred e u BiH izvoze električnu energiju, odnosno potrebe za izgradnju ove HE za privredu BiH ne postoje. Jedini interes ovdje jeste privatni interes, koji se ogledaju kroz građevinarstvo, instalisanje, odnosno kupovinu opreme i to je to.“  kaže Bjelić.

Bjelić je naglasio da je borba protiv gradnje HE Krupa niska, ujedno borba protiv gradnje svih hidroelektrana na Vrbasu i hidroelektrana na rijekama u BiH uopšte. Na današnjoj konferenciji za novinare, pod nazivom „Sloboda rijekama“, održanoj u Banjaluci, su osim Viktora Bjelića o aktivnostima Koalicije za zaštitu rijeka BiH govorili  i Nataša Crnković iz Centra za životnu sredinu, te Haris Đelilović iz novoformiranog udruženja iz Kruščice pod nazivom Ekološko društvo Bistro.

U  Centru za životnu sredinu podsjećaju, da je u BiH izgrađena 81 hidroelektrana, a da je gradnja još čak 300 u planu. Zbog toga je u junu prošle godine pokrenuta „Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine“, koja okuplja organizacije i pojedince spremne da se bore za naše rijeke, ističu u Centru za životnu sredinu.

(ELTA Televizija)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!