Košarac: I Zvizdić i kolegijum Predstavničkog doma da podnesu ostavku

173

Predsjedavajući kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac rekao je da je odranije vidljivo da ne postoji parlamentarna većina na nivou BiH, zbog čega je više puta iz SNSD-a pozivano na ostavku predsjedavajućeg Savjeta ministara Denisa Zvizdiaća, ali da je od danas vidljivo da ni Kolegijum Predstavničkog doma nema većinu.

„Da postoji politička korektnost i odgovornost sigurno bi podnijeli ostavku“, rekao je danas Košarac u izjavi medijima u Sarajevu.

Govoreći o raspravi vođenoj u vezi sa uvrštavanjem u dnevni red modifikovanog seta zakona o akcizama Košarac je ocijenio da je akcize trebalo usvojiti mnogo ranije.

„Mislim da je veoma važno da su svi relevantni faktori bili okupljeni oko procesa definisanja rješenja kada je riječ o akcizama“, rekao je Košarac podsjećajući da su znatna sredstva zarobljena time što nije usvojen ovaj set zakona koji je dio Reformske agende.

On je istakao da je na pitanju akciza potpuno vidljivo da postoje politički subjekti koji dolaze iz Republike Srpske, prije svega SDS, koji želi da zaustavi taj proces, ali želi i da istovremeno vrši vlast na nivou BiH.

„Mislim da je potpuno jasno da se danas ovdje dižu tenzije, jer oni koji osporavaju donošenje seta zakona, a obećali su to u Briselu gdje su predstavljali vlasti BiH, stvaraju sliku lažne brige o zaštiti građana ove zemlje. Suština je da SDS pokušava da onemogući aranžman sa MMf-om, da onemogući usvajanje seta zakona iz ReFormske agende čime bi značajna sredstva namijenjena Republici Srpskoj bila deblokirana i mogla bi se investirati u razvoj putne infrastrukture“, konstatovao je Košarac.

On je dodao da ovo potvrđuje bazičnu potrebu SDS-a od kada je u zajedničkim institucijama da nanosi političku i finansijsku štetu Republici Srpskoj.

Raspravu o tome kako je set zakona o akcizama došao u parlamentarnu proceduru Košarac je nazvao mrcvarenjem, podsjećajući da je u rukovodstvu Predstavničkog doma, Doma naroda i Savjeta ministara ista struktura vlasti.

„Želi se manipulisati medijskim procesom“, zaključio je Košarac.

Kada je u pitanju deklaracija o trasi brzog puta Sarajevo-Beograd koja je u Predstavničkom domu danas usvojena na prijedlog Mladena Bosića, Košarac je rekao da je ovo samo nastavak Bosićevog trogodišnjeg nepoštovanja stavova institucija Republike Srpske, koje su iznijele jasan stav kada je u pitanju trasa ovog puta.

„Naravno, naš je stav da Predstavnički dom potpuno neosnovano donosi deklaraciju o toj trasi iz jednog prostog razloga što do sada u praksi nikada Predstavnički dom nije donosio deklaracije o infrastrukturi. Fundamentalno je da ovaj dom nema ni ustavnih ni zakonskih nadležnosti jer je infrastruktura u nadležnosti entitetskih institucija“, upozorio je Košarac.

On je dodao da Bosić slijedi stavove političkih stranaka iz Federacije BiH koji su manifestovani kroz odluke Predstavničkog doma Federacije i federalnih političkih subjekata.

„Vidjeli smo da je Mladen Bosić ovim dao snagu razvoju putne komunikacije u FBiH, ignorišući stavove institucija Republike Srpske i potrebu da je neophodno razvijati istočni dio Srpske. Na ovaj način je uskratio šansu ljudima u istočnom dijelu Srpske da se razvojem putne komunikacije razvija ovaj dio“, zaključio je Košarac i napomenuo da nije siguran da ova deklaracija može imati neko pravno dejstvo, javlja Srna.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!