Cvijanović: Podržati isplatu naknada porodiljama, ne iznositi nerealne prijedloge

646

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović smatra da i vlast i opozicija treba da podrže isplatu naknada nezaposlenim porodiljama, a ne da se iznose nerealni prijedlozi poput prijedloga da se u postupku ostvarivanja ovog prava pomjeri vremenska granice unazad, jer se onda može ići i na vrijeme od postanka Republike Srpske.

“Koliko god da se ide unazad, uvijek će biti onih porodilja koje će biti izostavljene takvom mjerom. Zakon /o dječjoj zaštiti/ je predviđen da stupi na snagu od sljedeće godine, ali će pravo na naknadu ostvariti i one porodilje koje će se poroditi u decembru”, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci i dodala da se zakoni donose da bi regulisali pojave i stvari u nekom budućem, a ne u prošlom periodu, što zna i opozicija.

Ona je ocijenila da i vlast i opozicija zajedno treba da podrže ovu mjeru, jer je ona dobra i podsticajna, nosi socijalnu dimenziju, umanjuje diskriminaciju između zaposlenih i nezaposlenih porodilja i jeste pronatalitetna mjera, ali prevashodno pokazuje brigu Vlade i institucija Republike Srpske prema izuzetno važnoj kategoriji stanovništva – majkama koje ne ostvaruju neka druga primanja.

Premijer Srpske je istakla da svi treba da pozdrave ovu mjeru, a ne da opozicija na tome prikuplja nerealne jeftine političke poene.

“Uostalom, opozicija je bila na vlasti pa su mogli da predlažu različite mjere, uključujući i ovakve, ali se ne sjećamo da su ih oni predlagali. Međutim, sa druge strane, opozicija uvijek ima taj komoditet da kaže šta god hoće”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je ukazala da se prvi put od kad postoji Republika Srpska uvodi ova vrsta mjere ili naknade od 405 KM mjesečno kao podrška nezaposlenim porodiljama.

“Jedna od namjera Vlade je socijalna podrška, ali svakako i da se smanjuje jaz između zaposlenih i nezaposlenih porodilja”, rekla je Cvijanovićeva.

Komentarišući stavove opozicije da bi podrška za treće i četvrto dijete trebalo da iznosi 2.000 ili 2.500 KM, Cvijanovićeva je odgovorila da smatra da bi trebalo da bude 100.000 KM.

“Zašto ne 100.000 KM? Ja mislim da bi bilo sasvim primjereno da se obezbijedi podrška od 100.000 KM, ali vi znate da to nije realno. Prema tome, to što govori opozicija, na jednu stranu”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je bitno da sa svim socijalnim partnerima Vlada Republike Srpske rješava akumulirane probleme koji su nastali tokom i nakon rata.

“Napravili smo iskorak i otvorili smo vladu apsolutno za sve socijalne partnere, koji su ovdje dobrodošli i onda kada novinari to ne zabilježite kamerama”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona kaže da apsolutno svi socijalni partneri, sve i jedna grupacija u društvu, dolaze sa svojim sugestijama, zahvalivši im što su dali nemjerljiv doprinos u izradi raznih dokumenata i što su pokazali brigu za Srpsku i želju da zajedno rade sa svojim institucijama.

“To se ne svodi na priču da vi izbacite neki nerealan zahtjev pa onda neko objašnjava da li može ili ne može stići, nego je riječ o tome da pokažemo svi svijest da je važno da pravimo pomake u društvu, a mi smo ih napravili, između ostalog, i kroz ovu mjeru o isplati naknada nezaposlenim porodiljama”, rekla je Cvijanovićeva, javlja Srna.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!