Sindrom kompjuterskog oka

334

Sindrom kompjuterskog oka ne oštećuje oči niti izaziva očne bolesti, ali dovodi do njegovog površinskog isušivanja, zbog čega oko osjeća napor jer mora da se fokusira.

Ukoliko u toku dana provodite duže od tri sata ispred računara, može da vam se dogodi da povremeno duplo vidite ili da vam vid bude zamagljem. Ako uz to osjećate glavobolju, zamor, bolove u vratu i leđima, vjerovatno patite od sindroma kompjuterskog vida.

Osobe koje sjede ispred kompjutera nedovoljno trepću jer su usredsređene na ono što rade, pa dolazi do isušivanja i umora očiju, upozoravaju istraživači iz Nacionalnog instituta za zdravlje u Vašingtonu.

Sindrom kompjuterskog oka ne oštećuje oči niti izaziva očne bolesti, ali dovodi do njegovog površinskog isušivanja, zbog čega oko osjeća napor jer mora da se fokusira – objašnjava dr Rejčel Bišop, rukovodilac stručnog tima.

Sindrom kompjuterskog vida može da izazove lošu produktivnost u radu kod odraslih, a kod djece teškoće u učenju i lošije ocjene u školi. Diečiji vid dodatno opterećuje višesatno igranje igrica na kompjuteru ili tabletu, upozoravaju stručnjaci, tvrdeći i da je sve više kratkovide djece zbog preteranog korišćenja ručnih elektronskih uređaja, pišu Večernje novosti.

– Da bi se izbjegao sindrom kompjuterskog vida treba da koristite kapi za oči koje održavaju vlažnost i po mogućnosti treba praviti pauze nakon 15 minuta rada – poručuje dr Bišop.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!