Probajte famozne eklere po najljepšem receptu

803

Bananice od tijesta iz francuske prijestonice, tako bi ove pariske bananice mogle da se opišu u nekoliko riječi, mada bi za njihov detaljniji opis morale najprije da se degustiraju.

Ko voli slatkiše, to mu teško neće pasti. A još lakše onome ko voli da ih pravi drugima za ljubav. Bananice iz Pariza su kao stvorene da se podijele!

Sastojci: 3 jaja

Za tijesto: 300 g mljevenih oraha, 1 kašika brašna, 1 limun, 300 g šećera u prahu.

Za fil: 150 g šećera u prahu, 120 g brašna, 250 g putera, 500 ml mlijeka, kašika šećera.

Priprema:

Odvojiti bjelanca od žumanaca. Mikserom umutiti bjelanca i dodati 300 g šećera u prahu. Dodati nekoliko kapi limunovog soka, mljevene orahe i kašiku brašna. Sjediniti sastojke, pa dobijenom smjesom puniti špric i na tepsiji obloženoj papirom formirati “bananice”. Peći 15 minuta na 200 stepeni.

U šerpu sipati skoro cijelo mlijeko i dodati kašiku šećera. U sud sa preostalim mlijekom dodati 3 žumanca i izmutiti žicom. Dodati i brašno, sjediniti žicom, pa omekšalu smjesu dodati u uzavrelo mlijeko na šporetu. Kada krem dobije potrebnu gustinu, skloniti sa šporeta i ostaviti da se ohladi.

Mikserom umutiti puter i šećer u prahu. Mutiti dok puter ne postane pjenast i dodati prethodno skuvan i ohlađen krem. Sjediniti sastojke mikserom, filom puniti špric i nanijeti na bananice. Po želji ukrasiti čokoladnim prelivom, piše Cdm.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!