Skupština o referendumu uz cjelodnevno prepucavanje Dodika i opozicije

582

“Hoćemo predsjednika”, uglas je poručila opozicija na samom početku posebne sjednice. Milorada Dodika uporedili su sa smijenjenim katalonskim liderom i poručili da nema rasprave o povlačenju referendumu dok ne dođe predlagač.

“Da li će Puđdemon doći u ovaj parlament ja ne znam. Gdje je Puđdemon u ovom momentu ne znam. Pravi je u Briselu ali gdje je Puđdemon iz Republike Srpske treba nam njegov stav”, poručio je Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a.

Na zahtjev opozicje upućen je poziv predsjedniku koji se pojavio za manje od deset minuta i onda je počeo šou Milorada Dodika. Na pitanje opozicije zašto se otkazuje referendum, prstom je upirao u njih. Poručio je da su oni vlast na bh. nivou pa da eventualnu odluku naroda nema ko da provede.

“I danas vas zovem evo preokrenimo ovo, napravimo pauzu. Spreman sam da predložim neka opozicija prihvati provođenje odluka zajedno sa vlašću idemo u referendum. Utvrdićemo novi datum, novu komisiju, idemo zajedno”, izjavio je Milorad Dodik, predsjednik RS.

“Ovde je pitanje 19. novembra- hoćete li provesti odluku Narodne skupštine koju ste izglasali većinom glasova.
Kako dodjednom vam treba podrška gospodina Šukala, a rekli ste da ima 200 glasova. Kako odjednom vama treba podrška poslanika opozicije koje smatrate potpuno nebitnim”, navodi Branislav Borenović, predsjednik Partije demokratskog progresa.

Rasprava se satima vrtjela u krug i na kraju otišla u drugom pravcu. Dodik je odgovarao na svaku repliku opozicionih poslanika, pa je čak otkazao i dnevni protokol. Nije otišao na otkrivanje biste Vuku Karadžiću, ali je o opozicionarima otkrio sve što zna. Tvrdi da mu je Miladin Stanić tražio milion maraka za transfer.

“Gospodin Stanić je u Nevesinje vozio neko sijeno koje je dosipao vodom i bilo je teže i fakturisao je. Ta firma je ušla u stečaj i onda je on meni tražio: “Daj da se plati meni milion maraka, ja ću preći na vašu stranu”. Ja mu rekao: “Daj ti meni to, ja ću se prestati baviti politikom”, rekao je Milorad Dodik, predsjendik RS.

“Da vam kažem oko polijevanja sijena vi ste kupili sijeno, pa znate da se od sijena oduzima vlaga, a ne dodaje. Ako mislite da je to smiješno, a istinito je koliko ste vi ubrizgavali vodu u paprike sa onim injekcijama da vozite na zagrebačko tržište”, odgovorio je Miladin Stanić, poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS.

“Hoćeš da ti otpustimo ženu koja je direktor Gimnazije u Prnjavoru”, pitao je Dodik Stanića, nakon čega se izvinjavao što je, uopšte, i pomenuo.

Milanku Mihajlici spočitao je da je u zamjenu za ulazak u vlast tražio da Srpska kupi knjige Vojisalava Šešelja. Uzalud je lider SDS-a tražio da se svi vrate na dnevni red, jer su poslanici opozicije sa Dodikom nastavili polemiku.

“Sad će čovjek da se digne i da priča markove konake. Hoćemo li mi otvoriti raspravu oko onoga oko čega smo se okupili?”, pitao je Vukota Govedarica.

Vukota Govedarica je dugo izbjegavao polemiku, ali nisu ostali opozicionari koji su raspravu na kraju vratili u devedesete. Dodiku je u solo obračunu nakratko pomogla predsjednica Vlade. Žestoku raspravu smirivao je predsjednik parlamenta i na trenutak izgubio strpljenje.

“Imaš ti podatke da me neko zvao.Ko je taj , reci ko? Evo sačekaću ja”, pitao je Milorad Dodik.

“Pa ne može tako, molim vas, gospodine predsjedniče, ne može. Gospodine Borenoviću sjednite, gospodine predsjedniče završite”, upozoravao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS.

“Dobro sjedi dole. Sjedi dole. Sjedi dole”, govorio je Dodik.

Dodik je na kraju ponudio opoziciji novu, zajedničku odluku o referendumu, što su oni ignorisali, a svoje poslanike pozvao da suspenduju postojeću. Opozicija je, ipak, nastavila da insistira na provođenju referenduma.

(ATV)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!