Zašto se od piva osjećate bolje?

821

Vjerovatno ste se bezbroj puta uvjerili da se osjećate opušteno nakon što popijete pivo. Ako ranije niste do kraja istražili kako pivo utiče na čovjeka i šta je to što pomaže da se prijatno osjećate, vrijeme je da saznate. Pivo opušta, ali ne samo zbog alkohola. U njegovom sastavu se nalazi i hordein koji na mozak djeluje slično kao dopamin.

Istraživanje njemačkih naučnika pokazala je da upravo hordein iz piva može biti odgovoran za podizanje raspoloženja na način da aktivira ključni dopaminski receptor.

Oni tvrde da hordein na mozak djeluje na sličan način kao hormon sreće, te da i hordein i dopamin stimulišu takozvani dopaminski receptor D2 u mozgu.

Potrebno je još saznati može li količina hordeina sadržana u pivu proizvesti osjetan efekat na centar za nagrađivanje. Dosadašnji rezultati upućuju na to da bi hordein mogao uveliko pridonijeti poboljšanju raspoloženja osobe koja konzumira pivo.

Za osjećaj opuštenosti i dobre volje odgovorni su kombinacija alkohola i hordeina, smatra naučnica Monika Pischetsrieder, jedna od autorki istraživanja. Podsjeća i da sličan efekt na mozak kao hordein ima salsolinol, sastojak čokolade.

– Iznenadilo nas je da supstanca u pivu može aktivirati dopamin D2 receptor, posebno zato što nismo posebno pratili hranjive stimulanse – dodala je profesorica Pischetsrieder.

Naučnici sada nastoje ustanoviti koliko je hordeina u pivu i koliko ga stiže u mozak. Naime, još uvijek nije poznato je li nivo hordeina u pivu dovoljan da izazove ovaj efekat. Zasad, samo se zna da supstancija sama po sebi ima određenu ulogu.

Pischetsrieder kaže da na dobru volju pojedinca ne utiče samo jedan sastojak hrane ili pića. Uglavnom je riječ o kombinaciji supstanci. Na primjer, kada je riječ o grickalicama, poput čipsa, okidači dobre volje su masnoće i ugljikohidrati.

No, naučnici upozoravaju da alkohol ima i suprotno, depresivno djelovanje te može poremetiti misli, ravnotežu, čak i mentalno zdravlje. Višak alkohola može biti izuzetno štetan.

Dakle, pivo ima marginalan uticaj na nivo dopamina, ali postoji mnoštvo negativnih strana njegovog konzumiranja, zbog čega bi i u njegovu ispijanju trebalo imati mjeru.

(srpskacafe.com)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!