Čavić pisao Lukaču

561

Predsjednik NDP i poslanik u Narodnoj skupštini Dragan Čavić uputio je pismo ministru unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srpske Draganu Lukaču u kome ga podsjeća da je bio borac Republike Srpske, u tri mandata poslanik ipotpredsjednik i predsjednik Republike Srpske odbacivši optužbe, koje je na njegov i račun cijele opozicije Lukač iznio nazivajući ih izdajnicima i dezerterima. Čavić predlaže Lukaču da je najčasniji izlaz za njega odstupanje sa mjesta ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Pismo prenosimo u cjelini:

Ministre,

juče ste u emisiji Pečat optužili nas koji smo zbog niza nezakonitosti i neustavnih i neposlovničkih aktivnosti poslanika koji podržavaju Vladu RS primjenili aktivnost koja nema nikakav nasilnički karakter niti predstavlja akt bilo kakve brutalnosti, izrekli brojne kvalifikacije krajnje uvredljivog karaktera i neprimjerenog sadržaja.

Mirno i bez ekscesa mi smo zaustavili početak sjednice tražeći samo jedno – da većina u Narodnoj skupštini donosi odluke na poslovnički,zakonit i ustavan način.

Sve mogu primiti k znanju kao Vaš politički stav, ali kvalifikaciju da smo izdajnici i dezerteri nasuprot vama „patriotima“ shvatam kao najgoru uvredu.

U poslaničkom klubu NDP-a svi smo učesnici odbrambeno otadžbinskog rata , ja i Zorka Andrić bili smo u Prvom Krajiškom bataljonu vojne policije koji je u više navrata sadejstvovao sa policijskim jedinicama kojima ste i Vi pripadali.Vas u ratu nisam upoznao ali zato jesam Branu Pećanca u akcijama u kojima su ginuli i ranjavani i vaši i moji saborci.

Dr Krsto Jandrić i Zdravko Krsmanović takođe su bili pripadnici VRS. Iz naših redova sa mandatom NDP na stranu vladajuće koalicije otišao je Vojin Mitrović, ratni profiter i trgovac naftom u vrijeme dok ste i Vi i ja i mnogi drugi poslanici koje ste obuhvatili nazivom dezerteri prolivali krv i znoj, gubili zdravlje i dijelove tijela ratujući za stvaranje Republike Srpske.

Mnogi koji su se juče oglasili da Vas podrže, u ratu su bili ratni profiteri i šverceri, prevodioci u okupacionim snagama stranaca sa rodbinom u sastavu HVO , ali Vi njih niste vidjeli nego nas , a mnogi od nas su časno učestvovali u odbrambeno otadžbinskom ratu.

Da li je za Vas izdajnik i dezerter poslanik Zoran Pologoš , ratni vojni invalid kojem je amputirana noga i sjedi u poslaničkim klupama sa protezom umjesto noge?

Da li je za Vas dezerter i izdajnik Branislav Borenović koji je sa 18 godina pristupio u VRS i učestvovao u ratu do zadnjeg dana?

I svaki od poslanika koje ste nazvali dezerterima ima svoju intimnu stranu učešća u odbrambeno otadžbinksom ratu.

I vi nas nazivate izdajnicima i dezerterima ???

Odakle Vam to pravo?

Izdajnici i dezerteri imaju svoje ime a mnogi od onih koji Vam danas daju podršku to stvarno jesu i to dokazano jesu jer nikada nisu omirisali barut ali jesu naftu,cigare,kafu,.. i njemačke marke krvave i uprljane izvađene iz džepova srpskih boraca koji su ih čuvali da obezbjede minimum svojim porodicama, iako su bili svjesni da skupo plaćene cigare, gorivo, kafu, pune u džepove mnogih koji su danas „velike patriote“.

Izricanjem ovih uvreda Vi niste uvredili samo nas, već i naše porodice, djecu, unučad kojima ste prikačili etiketu dezerterskih i izdajničkih potomaka i time dali instrukciju svim ostrašćenim ljudima koji su povjerovali u ovu neistinu da smo mi sa svojim porodicama mete koje treba likvidirati jer ruše ono što je krvlju stvarano.

Mojom krvlju nećete se oprati i za sve što mi se desi vi ste direktno odgovorni od juče kada ste bez trunke stida i zazora meni , mome bratu učesniku rata,mojoj supruzi  mojoj djeci i mojim unučadima na čelo stavili metu na kojoj piše dezerter-izdajnik.

Ako imate imalo časti zaostale iz odbrambeno otadžbinskog rata izvinićete se javno svima nama koji smo bili časni borci Vojske Republike Srpske i vaši saborci.

Nakon svega što ste rekli proteklih dana ali i učinili neviđenim presedanom u istoriji parlamentarne demokratije i naredili upućivanje pripadnika MUP-a sa pištoljima, puškama i bojevom municijom u Narodnu skupštinu Republike Srpske da brane Skupštinu oružjem od njenih poslanika, najčasniji izlaz za vas je odstupanje sa mjesta ministra unutrašnjih poslova.

Ako mislite da ćete obraz sačuvati prljajući naše obraze ruke će vam sigurno ostati prljave, to je neminovno.

Ja preko Vaših za mene neoprostivih uvreda ne mogu preći.

Živjela slobodna i demokratska Republika Srpska!

Za časnu borbu za interese srpskog naroda i Republike Srpske nosilac sam slijedećih ordena :

„Orden Zastave Republike Srpske sa zlatnim vjencem“, dodijeljen od predsjednika Republike Srpske, „Orden Zastave Republike Srpske na lenti“, dodjeljen od predsjednika Republike Srpske;  „Orden Svetog Save“ dodjeljen od njegove svetosti patrijarha Pavla i Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve .  „Srebreni orden Svetog Petra Dabrobosanskog“,dodjeljen od njegove visoke preosveštenosti mitropolita Dabrobosanskog, „Orden viteza Hristovog groba“,dodjeljen od njegove svetosti patrijarha Jerusalemskog;  „Orden Zvijezda mecenata sa briljantima“,dodjeljen od poznate međunarodne fondacije „Dobri ljudi svijeta“Ruske Federacije;  „Orden Petra Velikog prvog stepena“, dodjeljen od Nacionalnog komiteta za bezbjednost Ruske Federacije;

P.S.

Ministre šaljem vam u prilogu Monografiju Prvog bataljona vojne policije Prvog krajiškog korpusa , ratne jedinice kojoj sam sa čašću i dostojanstvom pripadao i dijelio sudbinu u ratnim godinama.

(BN tv)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!