Irma stigla do Floride: “Najgore tek dolazi”

2153

Uragan Irma stigao je do obale Floride, donoseći snažne vjetrove i obilne padavine. Meteorolozi upozoravaju – najgore tek slijedi.

Irma se vratila u kategoriju četiri, a prvo su pogođena ostrva na krajnjem jugu Floride.

Uragan sa vjetrovima od 210 kilometara na sat stigla je dio Florida-Kiza, arhipelaga na jugu, a evakuacija na poluostrvu naređena ja za više od šest miliona ljudi.

Storm surge flooding of 10-15 ft is now expected along the SW Florida coast. This is a dire and life-threatening situation

Nivo mora se već podigao, a velika oluja se očekuje, piše BBC.

Jakom kišom pogođen je Majami Bič, a nevjerovatni snimci obišli su društvene mreže.

This is what Miami Beach looked like Saturday night as the strong outer bands from Hurricane Irma moved onshore http://cnn.it/2wQAl5j 

“Najgori vjetrovi tek dolaze“ saopštio je Nacionalni meteorološki centar.

Centar uragana bi sada kako se pomijera trebalo da pogodi grad Sent Pitersburg na Floridi, a ukoliko nastavi da se kreće preko tople vode Meksičkog zaliva, mogao bi da povrati snagu prije nego što ponovo udari na kopno.

Sent Pitersburg kao i Tampa nisu imali veći udar uragana gotovo sto godina. Poslije Sent Pitersburga, oluja bi pogodila mesto Klirvoter i konačno krenula u unutrašnjost sjeverozapadno ka Okali, kada obično uragani gube snagu.

Više od 170.000 domova i firmi na Floridi izgubilo je struju a centar uragana Irma bio je oko 150 kilometara jugostočno od Ki Vesta.

Boats are breaking from their anchors in the bay behind Miami's Parrot Jungle. Seeing many come ashore – bad damage. @wsvn

Inače, upozorenja su izdata i za tornada, a prvo je tornado primjećen u Fort Lauderdejlu.

Američki predsjednik Donald Tramp upozorio je sve ljude koji se nađu na predviđenoj putanji uragana Irma da se moćnoj oluji “sklanjaju s puta” i da ne brinu za svoje stvari jer su “stvari zamjenjive, ali životi nisu”.

Irma je najsnažniji uragan u istoriji merenja na Atalntiku, ali nikako nije prvi koji je pogodio Floridu. Irma je nekoliko puta veća i opasnija.

Inače, policija okuga Pasko apelovala je na građane Floride da ne pucaju na Irmu jer to neće natjerati uragan da se okrene nazad. (Tanjug, B92)

Just caught a tornado on Fort Lauderdale Beach

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!