Preminuo Ljubiša Samardžić

3263

Legendarni glumac Ljubiša Samardžić preminuo je u 80. godini života.

Ljubiša je u decembru prošle godine imao tešku operaciju mozga, a njegovo zdravstveno stanje posljednjih nekoliko dana je bilo izuzetno loše.
.

U decembru kada je Ljubiša bio na operaciji, ljekari su imali optimistične prognoze, međutim njegovo stanje se pogoršalo zbog hronične leukemije od koje je bolovao duže vrijeme.

Ljubiša Samardžić je rođen 19. novembra 1936. u Skoplju u porodici rudara. Postao je istaknuto ime u jugoslovenskoj kinematografiji.

Talenat ga je predodredio za velike uspjehe, a posebnost koju je nosio u sebi učinila ga je legendom. Bio je oženjen Mirjanom, sa kojom je bio u braku 50 godina u braku, javlja Kurir.

Šezdesetih godina prošlog vijeka, Samardžić je bio jedno od zaštitnih lica domaće kinematografije, i u karijeri je ukupno ostvario 130 uloga na velikom platnu i malim ekranima.

Nadimak “Smoki” dobio je zahvaljujući istoimenom liku kog je tumačio davne 1963. godine, u filmu “Pješčani grad”.

Među zapaženijim ulogama su filmovi “Bitka na neretvi”, “Sutjeska”, “Bombaši”, “Ljubavni život Budimira Trajkovića”, “Lude godine”, “Rad na određeno vrijeme”, “Moj tata na određeno vrijeme”, “Nije lako sa muškarcima”, “Magareće godine”, “Ubistvo sa predumišljajem”, “Nataša”, “Konji vrani”…

U bogatoj televizijskoj karijeri igrao je u serijama “Vruć vjetar”, “Povratak otpisanih”, “Kuda idu divlje svinje”, “Bolji život”, “Policajac sa Petlovog brda”, “Jesen stiže, dunjo moja”…

Posljednja uloga koju je ostvario bila je u seriji “Miris kiše na Balkanu” 2011. godine, koju je i režirao, a njegova možda i najprepoznatljiva uloga jeste Borivoje Šurdilović Šurda.

 

Ljubiša je takođe maestralno glumio policajca Boška Simića u seriji “Policajac sa Petlovog brda”.

Kao reditelj, debitovao je dramom o bombardovanju “Nebeska udica”, i zatim režirao filmove “Nataša”, “Ledina”, “Konji vrani”…

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, kao što su “Zlatni lav” za ulogu u filmu “Stranac” (1967), , Gran pri na Filmskom susretima u Nišu za ulogu u filmu “Bitka na Neretvi” 1970. godine i za ulogu Borivoja Šurdilovića 1983. godine, nagrada akademije Ivo Andrić za životno delo 2005. godine i mnoge druge.

Svoje nagrade, diplome i priznanja poklonio je Jugoslovenskoj kinoteci februara 2014. godine. Bio je oženjen Mirjanom, sa kojom je bio u braku 50 godina u braku. (Kurir, Mondo)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!