Crnadak: Prijedlog zakona o spoljnim poslovima uskoro u parlamentu

540

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Igor Crnadak rekao je da se aktivno radi na Prijedlogu zakona o spoljnim poslovima BiH i da vjeruje da bi na jesen mogao da uđe u parlamentarnu proceduru.

On je za “Nezavisne novine” izjavio da je u srijedu informisao Predsjedništvo BiH da radna grupa aktivno radi na ovom zakonu.

,
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović najavio je da će zadnjeg dana avgusta biti održan sastanak na kojem će biti riječi o ovom zakonu. Sastanku će prisustvovati članovi Predsjedništva BiH, predsjedavajući Savjeta ministara i njegovi zamjenici, te ministar inostranih poslova.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu BiH i predsjedavajuća parlamentarne Komisije za spoljne poslove Dušanka Majkić smatra da su najave iz MIP-a nemoguće.

“Poznat je stav SDA, koji kaže da oni određuju prioritete spoljne politike BiH, a da su druga dva naroda tek puki posmatrači. To je njihov mnogo puta dokazan stav. To znači da Srbi, a ni Hrvati, čak i Srbi koji su iz Saveza za promjene, ne mogu prihvatiti verziju zakona o spoljnim poslovima prema kojoj se za svaki narod ne garantuje jednako pravo u zastupanju BiH u diplomatiji”, istakla je Majkićeva.

Ona je ocijenila da je ovo samo pokušaj da se javnost zabavi pričom kako će se na tom planu nešto uraditi, a politički odnosi koji vladaju u zemlji su nikakva garancija da takav jedan zakon ugleda svjetlo dana.

Majkićeva smatra da, dok god je politika “naelektrisana”, nema šanse da ijedan zakon koji treba biti kompromis između sva tri naroda bude usvojen.

Šef Kluba poslanika DF-a Damir Bećirović kaže da ne vjeruje da će zakon doći u parlamentarnu proceduru. “Ne vjerujem da ovaj parlament i ova vlast mogu donijeti i usvojiti ijedan sistemski zakon. To je u ovom momentu nemoguće”, kaže Bećirović.

Šef Kluba poslanika SDA Amir Fazlić kaže da je najvažnije da Prijedlog zakona prođe proceduru u Predsjedništvu BiH, pa kad dođe pred parlamentarce, onda će se vidjeti šta i kako i da li su potrebne neke promjene i amandmani.

“Taj zakon je neophodan i veoma važan. Nadam se da će biti interesa da BiH konačno dobije taj zakon. I pozicija i opozicija su bile zainteresovane za to. Vidjećemo kako će se odnositi prema tome kad dođe u Parlamentarnu skupštinu”, dodao je Fazlić.

“Nezavisne novine” podsjećaju da je BiH jedina zemlja u regiji koja nema zakon o spoljnim poslovima, zbog čega članovi MIP-a BiH obaveze i prava ponekad tumače pogrešno.

Spoljna politika BiH temelji se na dokumentu koji je Predsjedništvo BiH usvojilo 2003. godine. Dokument nosi naziv Opšti pravci i prioriteti za provođenje spoljne politike, prenose agencije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!