Vučić: U Srebrenici se dogodio stravičan zločin

2570

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se u Srebrenici dogodio stravičan zločin i da je njegova obaveza kao predsjednika Srbije da ukaže na iskreno saosjećanje sa porodicama žrtava, te da izrazi nadu da se nikada takav zločin više nigdje neće ponoviti.

Vučić je rekao da 80 ili 90 odsto Srba ne misli da je u Srebrenici počinjen veliki zločin, ali da on smatra suprotno.

On je izrazio nadu da su Srbi iz zločina u Srebrenici izvukli pouke i lekcije, kao što su izvukli pouke iz zločina koji su se događali u Bratuncu, “Oluji” i Jasenovcu.

“Iz svakog od tih zločina izvukli smo pouke, a ključna pouka je da ne sme da se ponovi nijednom narodu i nikome. Pouka je da smo suviše krvi prolili, da je vreme da prolivamo znoj i da gledamo u budućnost”, rekao je Vučić za beogradsku TV Hepi.

On je naveo da postoje podaci koji govore da na prostoru istočne BiH, Srbi i muslimani još od Balkanskih ratova nisu razmjenjivali žive ljude, niti su imali zarobljenike, jer su jedni drugima sve ubijali.

Vučić smatra da su zbog toga odnosi Srba i Bošnjaka od ključnog značaja za budućnost i da će na tome iskreno i otvoreno raditi štiteći i čuvajući i srpske nacionalne i interese države Srbije.

“Nama su potrebni Bošnjaci za budućnost onako i onoliko koliko smo i mi potrebni njima. To je ono što stvarno mislim i osećam. Znam koliku bismo štetu imali i kako bi katastrofalno izgledala naša budućnost da se vodi drugačija politika”, rekao je Vučić.

Komentarišući odlazak na komemoraciju u Potočare nekih srpskih političara kao što su Saša Janković i Čedomir Jovanović, koji govore da se u Srebrenici dogodio “genocid”, Vučić je rekao da njihova riječ ne obavezuje državu i da je riječ o pravnoj formulaciji koju će “u ovom trenutku ostaviti po strani”.

“Pretpostavljam da mi zato nismo dobili pozivicu. Zato su išli gospoda Janković i Jovanović i to je u redu. Njihova reč ne obavezuje državu. Moja reč obavezuje državu Srbiju, kao i reč predsednika Vlade i ministra spoljnih poslova”, dodao je Vučić.

Govoreći o svojoj namjeri da inicira dijalog o Kosovu i Metohiji unutar Srbije, Vučić je zamolio sve političare u Srbiji i civilno društvo da uzmu učešće u raspravi o Kosovu.

“To nije ono što neki misle – idi pa priznaj nezavisno Kosovo, ali je to jedan realan i racionalan pristup, kao što je potreban i u drugim pitanjima za naš narod u Republici Srpskoj, Crnoj Gori i Hrvatskoj, koji se polako asimiluje i nestaje”, rekao je Vučić.

On je dodao da se plaši da nije sasvim moguć ozbiljan razgovor o Kosovu unutar Srbije, ali da će biti dobro da se čuju i suviše liberalni i radikali stavovi, da bi se našla sredina i ono što se može

Mreža gasovoda važnija od puteva

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je mreža gasovoda danas važnija od mreže puteva i da je sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom u Istanbulu bilo govora o energetskoj bezbjednosti, jer energetika postaje ključni dio razvoja. “Turski tok” je počeo da se gradi i kažu da će ga završiti za dvije godine, rekao je Vučić, dodavši da će Srbija morati da izgradi kompletan gasovod.

“Voleo bih da preuzmemo što veći deo zbog naplate tranzitnih taksi, jer bismo time obezbeđivali više stotina miliona godišnje”, rekao je Vučić za TV “Hepi”.

Govoreći o štrajku radnika “Fijata”, predsjednik Srbije se nada da će rješenje biti brzo nađeno.

“Predsednik sindikata mi je delovao kao razuman čovek. Mogu da se složim da su plate od 42.000 dinara /oko 350 evra/ nedovoljne, ali alternativa može biti da radnici u Kragujevcu ostanu i bez toga. Očekujem da se taj slučaj završi večeras ili sutra”, kaže Vučić.

On je podsjetio štrajkače da su odgovorni i prema državi i građanima Srbije, koji su kroz subvencije uložili u njihova radna mjesta.

Vučić kaže da je štrajk ogroman gubitak za Srbiju, a da bi njegov nastavak mogao da “košta” možda i 0,1 odsto rasta BDP-a, jer je riječ o 440 vozila dnevno.

Govoreći o odnosima na međunarodnoj političkoj sceni, Vučić je rekao da je najbolje kada su veliki igrači u dobrim odnosima.

“Naš put vodi ka Evropskoj uniji, ali ostajemo čvrsto opredeljeni da imamo dobre odnose sa Kinom”, rekao je Vučić dodavši da isto tako u kontaktima s Rusima uvijek mora da kaže da Srbija i dalje gotovo 70 odsto izvozi u zemlje EU.

Predsjednik Srbije je ponovio da će do kraja godine biti povećane plate i penzije, te da će sljedeće godine biti još više prostora za povećanje, što će posebno značiti onima koji imaju najmanja primanja, prenose agencije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!