Bratunac: Večeras počinje obilježavanje stradanja Srba u Podrinju

755

Centralni program obilježavanja stradanja Srba u Podrinju počinje večeras u Bratuncu. Obilježavanju će prisustvovati predsjednik Republike Milorad Dodik i delegacija Narodne skupštine Srpske.

Program će početi parastosom ubijenim i poginulim Srbima iz Podrinja na gradskom goblju u ovom mjestu. Tom prilikom biće prislužene svijeće za pokoj duša 3.267 poginulih iz regije Birač, od kojih je 2.428 nastradalo u srednjem Podrinju, a ostali na drugim ratištima i dijelovima BiH.

Okupljene delegacije položiće cvijeće kod Centralnog spomen-krsta gdje će biti odata počast svim srpskim žrtvama iz ove regije. Nakon parastosa, predviđeno je obražanje zvaničnika a, nakon toga, na ljetnoj pozornici biće prikazan dokumentarni film “Zločin bez kazne-stradanje Srba u srednjem Podrinju”.

Obilježavanje stradanja posvećeno je svim srpskim žrtvama iz ovog kraja, a organizuje se povodom 25 godina stradanja Srba na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca, kada je ubijeno 69 i zarobljena 22 vojnika i civila od kojih niko nije preživio iako je sedmoro živih zarobljeno.

Od 22 nestala srpska civila i vojnika 10 još nije pronađeno, a ostali su slučajno otkriveni i ekshumirani 2011. godine na Zalazju, prilikom traženja nastradalih Bošnjaka i nakon godinu su identifikovani i dostojno sahranjeni na Petrovdan 2012. godine.

Tragičnog Petrovdana 1992. godine muslimanske jedinice iz Srebrenice napale su srpska sela Zalazje, Biljaču, Sase i Zagone ubijajući sve što su stigli, pljačakajući i paleći srpsku imovinu nastavljajući realizaciju svoj plan etničkog čišćenja započetog u aprilu te godine.

Manifestacija se završava na Petrovdan, 12. jula, kada će nakon Svete liturgije u srebreničkoj crkvi Pokrova Presvete Bogorodice biti organizovane posjete srpskim grobljima i stratištima u Bratuncu, Biljači, Sasam i na Zalazju, gdje će biti služen parastos i prislužene svijeće za pokoj duša 69 srpskih civila i vojnika ubijenih i poginulih u selima oko Srebrenice i Bratunca, prenose agencije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!