Četiri načina na koja naočare za sunce ugrožavaju naše zdravlje

1154

Većina ljudi nije svjesna koliko je sunce važno za očuvanje zdravog vida. Ovu tezu potvrdiće istraživanje, čiji će rezultati biti objavljeni za nekoliko decenija, a tada bi moglo da bude kasno. Naučnici su dokazali da nedostatak sunca može da vodi do osteoporoze, raka i depresije.

Ovo su četiri razloga zbog kojih ubuduće nećete željeti da nosite naočare za sunce:

Sunčeva svjetlost
Naši preci nisu nosili naočare za sunce, nisu im bile potrebne, jer nisu morali da se štite od prirodnog svjetla. Naravno da su izbjegavali da se izlažu suncu kada je bilo najveća vrućina. Sunce obezbjeđuje spektar svjetlosti koji poboljšava i održava brojne procese u vašem mozgu. Ojačava hipotalamus u mozgu, koji je povezan sa epifizom. Epifiza je u najvećoj mjeri odgovorna za melatonin, hormon koji reguliše ciklusa spavanja i ustajanja. Naočare za sunce jednostavno blokiraju ovaj proces.

Oči se teže prilagođavaju svjetlosti i tami
One funkcionišu kao bilo koji drugi organi u vašem tijelu: Ako ih ne koristite, izgubite ih. Ako vaše oči nisu izložene različitim UV zracima, onda će se poremetiti sposobnost prilagođavanja, ali i vid.

Umor
Oči su stvorene da komuniciraju sa sunčevom svjetlošću, zato može biti veoma stresno ako nosite naočare u dugim vremenskim intervalima. Na taj način, oči su prisiljene da rade više nego obično.

Nepravilna UV zaštita
Na jakom suncu, oči će se same, prirodno štiti skupljanjem zjenica, ali kada vještački stvarate tamu oko očiju, zjenice se šire i omogućavaju dodatno ulazak UV svjetla, piše Savršena.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!