Aktivnosti Srpskog pjevačkog društva “Jedinstvo”

3917

Srpsko pjevačko društvo ” Jedinstvo ” Banja Luka jedno je od najstarijih društava u Republici Srpskoj.

Osnovano je 1893. godine i djelovalo je , sa prekidom za vrijeme I svjetskog rata, sve do 1941. godine, kada mu je zabranjen rad.

Društvo je imalo veoma značajnu ulogu u očuvanju narodne tradicije, duhovnog , kulturnog i nacionalnog identiteta srpskog naroda Banja Luke i Krajine. Na inicijativu protojereja stavrofora Ratka Radujkovića i mr Nemanje Savića , 1992. godine obnovljen je rad ovog društva, čiji se Mješoviti hor ubrzo svrstao u red najboljih horova Republike Srpske i Savezne Republike Jugoslavije.

Srpsko pevačko društvo „Jedinstvo” radi pod patronatom Srpske pravoslavne crkvene opštine Banja Luka. Srpsko pjevačko društvo ” Jedinstvo ” Banja Luka je i nosilac tri visoka odlikovanja : Ordena Svetog Save,Ordena Njegoša i Ordena Svetog Andreja .

Mješoviti hor Srpskog pjevačkog društva „Jedinstvo” Banja Luka potvrdio je visoke umjetničke domete na mnogobrojnim koncertima održanim u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini,Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Makedoniji, Grčkoj, Njemačkoj, Austriji, Slovačkoj, Bugarskoj, Kipru, Malti, Italiji, Francuskoj,Rusiji, Kini, Sjevernoj Americi…

Među brojnim priznanjima i nagradama, koje je Mješoviti hor Srpskog pjevačkog društva “Jedinstvo ” Banja Luka posljednjih godina ostvario, ističu se prve nagrade na Jugoslovenskim horskim svečanostima u Nišu 1994. ( Prva nagrada publike ),1998. i 2000.godine ( Prve nagrade stručnog žirija za najbolje izvođenje programa u cjelini ),prva nagrada stručnog žirija na Vidovdanskom festivalu u Banjoj Luci 1994. godine , 2 zlatne medalje na Međunarodnom horskom takmičenju ” In …Canto Sul Garda ” ( Riva del Garda – Italija 2001. godine ), zlatna medalja na Međunarodnom horskom takmičenju

“Orlando di Laso” (Kamerino -Italija 2002.godine),tri srebrne medalje na 3. horskoj olimpijadi ( Bremen – Njemačka, 2004. godine ) prva nagrada na Međunarodnom horskom takmičenju „Zlatna vila” ( Prijedor – 2004. godine), prva nagrada i zlatna medalja na Međunarodnom horskom takmičenju u duhovnoj muzici ( Preveza – Grčka, 2005.godine), specijalna nagrada za najbolje izvođenje duhovne kompoticije na Međunarodnom horskom takmičenju u duhovnoj muzici ( Preveza – Grčka, 2005.godine),zlatna medalja u kategoriji duhovne muzike i srebrna medalja u kategoriji kamernih horova na 4.horskoj olimpijadi u Ksiamenu-Kina(jul 2006.godine),prva nagrada i zlatna medalja na Međunarodnom horskom takmičenju Muzika sakra Bratislava ( Bratislava –Slovačka,maj 20007.godine ), dvije srebrne medalje na 5.horskoj olimpijadi u Gracu-Austrija,zlatna diploma na Međunarodnom horskom takmičenju Malta 2009, prva nagrada publike na Međunarodnom horskom takmičenju „Zlatna vila” ( Prijedor – 2013. godine), dvije prve nagrade na Međunarodnom horskom takmičenju „Venecija in muzika 2014”, prva nagrada,zlatna plaketa na Međunarodnom horskom takmičenju Riva del Garda 2016 , prva nagrada publike na Međunarodnom horskom takmičenju „Zlatna vila” 2017…

Mješoviti hor SPD „Jedinstvo” Banja Luka snimio je brojne radio i TV emisije, a do sada je izdao više od deset samostalnih i 4 zajednička kompakt diska, 2 audio i 1 video kasetu.

Nemanja Savić, dirigent rođen je u Banjoj Luci 1957.godine. Muzičku akademiju završio je u Beogradu gdje je kasnije i magistrirao na odsjeku dirigovanja.

Kao muzički pedagog i dirigent više horova radio je u Novigradu, Bujama (Istra), Šibeniku, Vršcu, a danas djeluje i radi kao direktor i profesor Muzičke škole “Vlado Milošević” Banja Luka, redovni profesor Akademije umjetnosti u Banjoj Luci, dirigent Mješovitog hora SPD “Jedinstvo” Banja Luka i dirigent Mješovitog hora Univerziteta u Banjoj Luci. Snimio je više od 10 kompakt diskova, audio i video kaseta,DVD-a kao i brojne radio i TV emisije.

Kao dirigent Nemanja Savić je koncertirao u mnogim mjestima bivše Jugoslavije, Italije, Grčke, Slovačke, Bugarske, Rumunije, Mađarske,Njemačke, Francuske, Švajcarske, Austrije, Kipra,Malte,Kine,Rusije …

Za svoj rad dobio je brojna priznanja i osvojio više od 40 prvih nagrada na horskim takmičenjima u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je zlatne značke Jugoslovenskih horskih svečanosti, zlatne značke Kulturno prosvetne zajednice Srbije, mnogih inostranih priznanja, Ordena Njegoša koji mu je dodijelio predsjednik Republike Srpske. Nemanja Savić se uspješno bavi i pedagoškim radom. Kao muzički pedagog radio je u Srbiji, Hrvatskoj ,a danas djeluje i kao profesor predmeta Hor i Horsko dirigovanje na Muzičkom odsjeku Akademije umjetnosti Banja Luka.

Nemanja Savić je vodio više horskih ateljea, seminara za horovođe na prostoru bivše Jugoslavije i učestvovao u radu brojnih žirija na horskim i drugim takmičenjima.

Za potrebe horova i dr. ansambala i solista sa kojima radi Nemanja Savić je napisao veći broj kompozicija, harmonizacija,stilizacija i obrada različitih sadržaja i žanrova, od kojih je znatan broj i publikovan, tonski snimljen,a mnoge su izvođene i nalaze se na repertoaru domaćih kao i inostranih horova. Kompozicije koje su nastale na osnovu folklornih motiva iz Krajine jako su često izvođene na koncertnim podijumima kao i u okviru horskih nedjelja,seminara i sl.

Mješoviti hor Srpskog pjevačkog društva „Jedinstvo” Banja Luka, kroz vijek i više od dvije decenije postojanja potvrdio je visoke umjetničke domete na mnogobrojnim koncertima održanim u Republici Srpskoj, Srbiji i Crnoj Gori, Grčkoj, Njemačkoj, Austriji, Slovačkoj i Italiji, Rusiji, Kini, Sjedinjenim Američkim Državama,, kao i na mnogim horskim festivalima i takmičenjima.

Mješoviti hor Srpskog pjevačkog društva “Jedinstvo” Banja Luka osvojio je više od dvadeset prvih nagrada na međunarodnim horskim takmičenjima, među njima i zlatnu medalju na Horskoj olimpijadi održanoj u Ksjamenu- Kina 2006.godine.

I predprošle, 2014. godine , na Međunarodnom takmičenju u Veneciji, Hor je osvojio dvije zlatne medalje, prve nagrade i bio pobjednik u obe kategorije u kojima je nastupio, a prošle godine Hor je ponovo osvojio prvu nagradu na Međunarodnom horskom takmičenju u Italiji (Riva del Garda, mart 2016.godine).

Kako je SPD „Jedinstvo” Banja Luka u svojoj bogatoj istoriji mnogo puta dokazalo da je sa vrhunskim umjetničkim i organizacionim dometima pripremilo, realizovalo i učestvovalo na brojnim kulturnim događajima, Međunarodnim horskim festivalima, takmičenjima, koncertima, sa sigurnošću možemo konstatovati da ono raspolaže umjetničkim kapacitetima koji mogu zadovoljiti najviše svjetske umjetničke i organizacione standarde.

Prošle godine, u trinaestoj deceniji svog postojanja, SPD „ Jedinstvo” je realizovalo brojne aktivnosti , među kojima se izdvajaju se ciklusi koncerata u Gradu Banjaluci, Republici Srpskoj, velika koncertna turneja u Australiji (28 nastupa u Sidneju, Melburnu i Adelaidu) ,organizacija kulturnog programa obilježavanja Spasovdana, Krsne slave Grada Banja Luka, Međunarodnog horskog festivala „Banjalučki horski susreti 2016”, godišnji parastosi, akademije posvećene stradanju žrtava jasenovačkog logora i brojni drugi nastupi (Hor u prosjeku godišnje u RS nastupa oko 80 puta).

Ove godine, u periodu od 6. do 9. jula, Mješoviti hor SPD „Jedinstvo” učestvovaće na Međunarodnom horskom festivalu u Bratislavi – Sovačka, gdje će realizovati četiri nastupa u pozbnatim bratislavskim koncertnim prostorima, a potom će od 9. do 14.jula produžiti koncertnu turneju i održati više koncerta u Njemačkoj (Nirnberg), Češkoj (Prag) i Austriji (Salzburg).

Na ovim nastupima Jedinstvo će se predstaviti širokim spektrom djela različitih stilskih epoha (kompozicije iz renesanse, klasike, perioda romantizma, kao i kompozicije savremenih domaćih i svjetskih kompozitora) iz oblasti duhovne, svjetovne umjetničke muzike, kao i kompozocijama folklornog sadržaja.

Uz mješoviti hor SPD “Jedinstvo” nastupiće i solisti Karolina Mihajlović-sopran, Živan Živanović, kao solo tenor i solista na violini, te Nenad Nikić na harmonici.

Horom od obnavljanja njegovog rada 1992.godine, diriguje Nemanja Savić.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!