“Kozara etno festival” večeras na Kastelu (program)

1983

Festival “13. Kozara etno” biće održan od 30. juna do 3. jula u potkozarskom selu Piskavica (Društveni dom i uži prostor centra) i na tvrđavi Kastel.

Na festivalu će se predstaviti učesnici iz osam zemalja, i to iz: Poljske, Grčke, Srbije, Etiopije, Slovenije, Bjelorusije, Bugarske i BiH.

Večeras 3. jula na Kastelu:

18.00
Izložbeno- prodajna postavka (etno tržnica)

18.45
Defile učesnika manifestacije (tvrđava Kastel – Banski dvor -tvrđava Kastel)

20.00
Prikaz tradicionalnog običaja „ prosidba “

20.15
Nastupi izvornih plesnih, muzičkih i pjevačkih grupa.

Povodom održavanja XIII Kozara etno festivala, gradonačelnik Igor Radojičić upriličio je danas prijem za učesnike ovog festivala. U svom obraćanju novinarima, Radojičić je rekao da je Kozara etno festival postao tradicija u našem gradu i da je festival postao poznat i van granica naše zemlje.

Pozdravili smo učesnike iz sedam zemalja, a Banja Luka je postala poznata po velikom broju festivala koji se održavaju tokom ljeta. Nedavno je rađeno istraživanje, koje je pokazalo da su među prepoznatljivim simbolima grada nalaze i festivali, a svjedoci smo da se svake sedmice smjenjuju različite manifestacije.

Nastojimo da turističku ponudu grada držimo bogatom, te da naši sugrađani i svi naši gosti pronađu ponešto interesantno za sebe – naveo je gradonačelnik i podsjetio da je Banja Luka ušla u regionalnu turističku promociju sa novim sloganom, a koja uključuje i festivale i drugu turističku ponudu grada, a što će biti, kako je rekao – trajni posao.

Direktor Turističke organizacije Grada Banja Luka, Ostoja Barašin, naglasio je da je Kozara etno jedan od najposjećenijih festivala i da su za proteklih 13 godina predstavnici gotovo svih evropskih zemalja gostovali u Banjoj Luci.

– Znamo da se festival održava četiri dana, ali turisti u Piskavicu dolaze tokom cijele godine i to je najvažniji rezultat koji smo ostvarili. Kozara etno festival promoviše cijeli grad kao turističko odredište, kao i značajnije kulturne vrijednosti. Tokom godina trajanja festivala, mi smo iz našeg potkozarskog kraja pronašli i od zaborava otrgnuli 13 narodnih običaja. Ove godine imamo 260 učesnika festivala – rekao je Barašin.

Ovogodišnji Kozara etno festival otvoren je u petak u Piskavici, a završno veče festivala biće održano večeras (ponedjeljak) na tvrđavi Kastel.

 

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!