Kućni predmeti čiji rok trajanja ignorišemo, a ne bismo smjeli

1192

Uvijek se sjetimo da provjerimo rok trajanja kvarljivih namirnica, ali zaboravljamo na određene predmete u domaćinstvu koji takođe imaj svoj rok trajanja.

Papuče

Papuče su savršeno mjesto za širenje gljivičnih infekcija, stoga ih treba mijenjati svakih 6 mjeseci. To se odnosi na papuče napravljene od tkanine. Gumene i kožne papuče mogu trajati i do tri godine.

Četka za kosu

Četku za kosu treba čistiti barem jedanput nedjeljno i zamijeniti je jednom godišnje. Ako je četka od prirodnih dlaka trebalo bi da je mijenjati svakih sedam do 10 mjeseci.

Parfem
Neotvoreni parfemi i toaletne vode koje sadrže esencijalna ulja mogu trajati tri godine. U suprotnom, svoj parfem možete koristiti dvije godine. Toaletna voda koja je neotvorena može trajati do četiri godine, a otvorena dvije.

Drvena daska za rezanje

Drvena daska za rezanje može biti pravo leglo bakterija. Na oštećenoj površini daske se zadržavaju bakterije i nakon upotrebe ih moramo dobro oprati toplom vodom i deterdžentom. No, uprkos tome mikroorganizme je nemoguće uništiti, stoga je važno da ih promijenite svakih godinu dana.

Jastuk

Vremenom jastuci postaju dom grinjama i bakterijama bez obzira jesu li punjeni perjem ili memorijskom pjenom.

Neki stručnjaci smatraju da bi trebalo da ih mijenjamo svakih godinu dana, dok ima i onih koji kažu kako jastuk može izdržati barem dvije do tri godine, zavisno o tome kako brinemo za njih. Znajte da duže od tri godine ne smijete da koristite isti jastuk, piše Zadovoljnahr.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!