Kokosovo ulje štetno kao goveđi loj i maslac

1706

Kokosovo ulje štetno je kao goveđi loj i maslac, tvrde američki naučnici.

To ulje sadrži zasićene masne kiseline koje mogu da podignu nivo “lošeg holesterola”, navodi se u uputstvu Američkog udruženja za srce.

Kokosovo ulje obično se prodaje kao zdrava namirnica i neki tvrde da su njegove masti bolje od ostalih zasićenih masnih kiselina.

Američko udruženje za srce, međutim, tvrdi da za to nema naučnih dokaza, piše BBC.

Životinjske masti ili loj obično se smatraju štetnim za zdravlje, dok se biljna ulja, poput maslinovog i suncokretovog, smatraju boljim opcijama.

Teorija se temelji na tome koliko sadrže određene vrste masnoće, zasićenih masnih kiselina.

Upotreba hrane bogate zasićenim masnim kiselinama može povisiti nivo “lošeg ili LDL holesterola” u krvi, što može dovesti do začepljavanja arterija i povećati rizik od moždanog i srčanog udara.

Prema američkom udruženju, 82 odsto masti u kokosu čine zasićene masne kiseline. To je više nego u maslacu (63 odsto), goveđem loju (50 odsto) i svinjskoj masti (39 odsto).

Neki ljudi smatraju da kombinacija masnoća čini kokosovo ulje zdravim, ali stručnjaci kažu da za to nema uvjerljivih dokaza, prenose agencije.

Zato savjetuju da se ograniči unos zasićenih masnih kiselina, tako što će se zamijeniti neke od njih nezasićenim uljima biljnog porijekla, poput maslinovog i suncokretovog, piše BBC.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!