Minja Subota: Djeca ne treba da nastupaju u muzičkim takmičenjima kao što su današnja

5393

Emisija “Muzički tobogan” skoro dvije decenije nakon što je prestala da se emituje ima i dalje ima kultni status kod generacija srednje životne dobi. Jednako slavan, vitalan i zanimljiv je i Milan Minja Subota (79), autor i voditelj ove dječije emisije.

U toj kultnoj emisiji nastupala su najveća imena jugoslovenske muzike: Oliver Dragojević, Vajta, Balašević, Bora Čorba, Bajaga.

Kompozicije koje su izvodila djeca pisali su i stvarali najveći pjesnici i kompozitori Jugoslavije, od Duška Trifunovića, preko Kemala Montena do Kornelija Kovača.

Publika Minju pamti najviše upravo po ovoj voditeljskoj ulozi, koju je maestralno igrao, ali njegova karijera je mnogo šira i traje duže od 50 godina. Minja je poducent, kompozitor, pjevač, vrsni fotograf, a i rođeni Sarajlija.

U razgovoru za Azra magazin, Minja se podsjetio starih vremena, a i prokomentarisao sadašnje stanje na muzičkoj sceni.

“Muzički tobogan” je imao taj šarm, jer je bio svijet muzike, svijet poezije, svijet igre i svijet muzičkih takmičenja, dakle, sve ono što je plemenito i što može da oplemeni djecu, a ta takmičenja, ona su bila jedna divna zabava, kojoj su davali jedan sjajan tempo, tako da je taj program prelazio televizijski ekran, što je, kada je riječ o televizijskom programu, najveća vrijednost. Iskreno govoreći, ja sam scenarist i autor i želio sam da stvorim jedan program koji će da ima komunikaciju, koji će djeca da prihvate, ali nismo očekivali da će on kroz te godine ostaviti ovoliki trag. Mi smo zbog toga svi srećni”, kaže Minja.

Prema njegovim riječima, današnja djeca su preopterećena, previše su uz kompjuter, internet, ne druže se mnogo, ali to njima daje jednu veliku informaciju.

“Djeca su danas jako informisana i to jeste ta dimenzija koju imaju, a s druge strane, oni su izgubili društveni život, jer smo mi svi ušli u Evropu, a roditelji rade od devet do uveče i djeca sjede uz računare. Da ne spominjem telefone, oni su uzeli djeci sat-dva dnevno života i pažnje. To su današnja djeca, ali ono što je danas urgentno jeste da djeci moramo da omogućimo da društveno žive dobro, a to je ono što smo mi nekad imali”, smatra Minja.

Ono što posebno ističe jeste da djeca ne treba da nastupaju u muzičkim takmičenjima kao što su današnja.

“Djeca u “Muzičkom toboganu” nisu imala tremu, ni slučajno. To je bila takva atmosfera za pamćenje. Ja i dalje tvrdim: djeca treba da nastupaju i da se takmiče u svom ambijentu. Ne tamo da ih izvode pred one koji se na stolicama dižu i spuštaju. Pazite kada dijete otpjeva, oni njega kritikuju: „Ti si mogao ovako ili onako”… Stani čovječe, pred milionski auditorijum ti izvedeš dijete u takmičenju, to je nepedagoški, to ne bi smjelo da se radi. Ti treba da budeš njihov ambijent, da pjevaju pred svojim drugarima, iz razreda i škole. U „Toboganu” oni su pjevali sa zadovoljstvom i malom tremom, naravno”, tvrdi slavni voditelj.

Dodao je da u njegovoj emisiji nikada niko nije instistirao da se traže vunderkindi.

“Mi smo tražili djecu koja pjevaju da budu inspiracija za drugu djecu koja mogu isto tako da pjevaju. Imali smo male orkestre tamburaša koji sviraju lijepo. I zato je Tobogan imao veliki uspjeh jer su svi pokazali svoje umijeće na pravi način u pravom ambijentu”, zaključuje Minja. (Azra magazin)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!