Zdravosfera u Banjaluci

893

Zdravosfera, jedan od glavnih projekata Komiteta za međunarodnu razmjenu studenata medicine Republike Srpske realizovan je u subotu, 27. maja, u Parku Petar Kočić u Banjaluci. Tokom četiri sata dešavanja, od 11:00 do 15:00 časova, događaj je prosjetilo oko 2.500 ljudi različitog uzrasta.

Cilj projekta je da se u toku jednodvnevnog događaja , sa bogatim sadržajem okupi što veći broj posjetilaca svih uzrasta, kako bi se skrenula pažnja na činjenicu koliko i na koji način sami možemo uticati na poboljšanje svog zdravstvenog stanja.

Projekat je svim posjetiocima omogućio da se informišu različitim načinima poboljšanja zdravstvenog stanja, kroz četiri kućice: kućicu prevencije, kućicu sporta, kućicu zdrave ishrane i kućicu osmijeha.

U kućici prevencije svi učesnici su mogli besplatno da izmjere krvni pritisak, kao i nivo šećera u krvi, zatim da nauče nešto više o pravilnoj higijeni usne duplje, prevenciji moždanog udara, imunizacije, polnih oboljenja, te karcinoma dojke.

U kućici sporta vršeno je mjerenje odnosa masti i mišića, deformiteta kičmenog stuba, mjerenje mobilnosti kukova, te procjena maksimalne potrošnje kiseonika, za koje su posjetioci pokazali priličnu zainteresovanost.

Svim učesnicima bile su dostupne i informacije o sportskim klubovima i udruženjima u našem gradu, kao i demonstracija japanskih vještina, borbi na strunjačama, kao i fitnes zagrijavanja, koje su zajedno sa nama pripremili prijatelji našeg projekta.

U kućici zdrave ishrane svi posjetioci mogli su da degustiraju različite sokove, šejkove i raznovrsnu zdravu hranu, kao i da čuju i značajne savjete kroz predavanje o zdravoj ishrani i zdravom načinu života.

U kućici osmijeha za naše najmlađe posjetioce bile su pripremljene igrice i radionice, za koje sa zadovoljstvom možemo reći da su izuzetno uspješno realizovane, kao i radionice o značaju psihičkog zdravlja za nešto starije posjetioce, za koje smo takođe imali veliku zainteresovanost.

Tu su bili i muzički nastupi, koji su održavali veselu atmosferu tokom kompletnom događaja. Svi posjetioci mogli su i da pronađu likovne ali i druge radove kreativnih pojedinaca i udruženja. U sklopu ove kućice studenti su zajedno sa najmlađim posjetiocima liječili i njihove bolesne igračke, kako bi smanjili strah kod djece od bijelog mantila.

Događaj je otvoren u 11:00, najavom sadržaja i nastupa, koji su uslijedili u toku dana. Pored navedenog sadržaja, svi prolaznici mogli su da degustiraju Craft kafu, a bila je obezbjeđena i voda za sve.

Na samom kraju projekta izvučeni su i dobitnici nagradne igre, u kojoj smo zajedno sa našim prijateljima pripremili brojna iznenađenja. Imena srećnih dobitnika biće objavljena na našoj facebook stranici, SaMSIC, najkasnije u ponedeljak 29.maja.

Projekat je podržalo rukovodstvo Medicinskog fakulteta u Banjaluci, kao i Ministarstvo prosvjete i kulture, grad Banja Luka i Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

Organizacioni tim Zdravosfere se ovim putem još jednom zahvaljuje svim učesnicima, volonterima, prijateljima i sponzorima.

(nezavisne.com)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!