Godišnji koncert Prve baletske škole 31. maja

789

Treći godišnji koncert Prve baletske škole Banjaluka biće održan na sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske, u srijedu, 31. maja 2017. godine.

Mladji i stariji pripremni razredi, kao i gosti iz plesnih klubova iz Kotor Varoši i Prijedora, prikazaće svoj program u terminu od 17.30 časova.

Učenice od 1.-3. razreda “Prve baletske škole” predstaviće se Baletskom predstavom (u dva čina) – “Kopelija”, u terminu od 19.30. časova.

Radi se o odabranim dijelovima istoimene baletske predstave, prema originalnoj koreografiji Arthur Saint-Léon, na muziku Leéo Delibes i libretu Charles-Louis-Étienne Nuitter. To je komični balet za koji je Nuitter libretto i mizanscen bazirao na dvije priče E.T.A. Hoffmanna: “The Sandmann” i “The doll” (lutka). Premijerno je izvedena 25. maja 1870. godine u pariškoj Theatre Imperial lOpera.

Scenario i režiju za našu “Kopeliju” potpisuje profesorica i prima-balerina Dijana Kozarski, koja je zajedno sa profesoricom Eminom Stojšić postavila i koreografije. Asistirale su im nastavnice “Prve baletske škole”Ana Mazalica i Nikolina Jelača, a kostimografiju je uradila Lidija Stajčić.

Balet “Kopelija” je jedan od najljepših komada uopšte. Kopelijus je doktor, entuzijasta, sanjar koji želi da udahne život lutki Kopeliji, koju je sam kreirao. Svanilda ga dovodi u zabludu da je to moguće. Kopelijus shvata da je prevaren i ostaje sam, shrvan i očajan….

Želimo naglasiti da je ovo prva predstava iz baletskog repertoara na ovim prostorima, bazirana potpuno na domaćim snagama i nadamo se još uspješnijim momentima kada je u pitanju baletska scena u Republici Srpskoj, navode organizatori.

(unoportal.net)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!