Istina o smutiju: Zašto voće treba jesti, a ne piti

1100

Svježe cijeđeni sokovi i smutiji važe za superzdrave i ukusne napitke, koji doprinose vitkosti. Međutim, voće u tečnom obliku uopšte nije toliko zdravo kao što se do sada pretpostavljalo, upozoravaju stručnjaci.

Ako tri puta nedjeljno pojedete manju činiju borovnica, smanjujete rizik od dijabetesa za oko četvrtinu. Ako plodove popijete u obliku svježe cijeđenog soka, čak povećavate opasnost od bolesti!

Zvuči čudno, ali je naučno dokazano. Fakultet za javno zdravlje Univerziteta Harvard u Bostonu, u saradnji sa međunarodnim timom naučnika, pratio je tokom 24 godine ishranu 190.000 učesnika studije i ustanovio da naročito konzumiranje grožđa, jabuka, krušaka i borovnica pozitivno djeluje na nivo insulina. Međutim, među onima koji su svježe voće često zamjenjivali voćnim sokom, efekat je bio suprotan: bilo je znatno više slučajeva dijabetesa.

“Voćni sokovi imaju malo toga zajedničkog sa svježim voćem”, objašnjava njemački nutricionista Sven-David Miler.

Tokom “putovanja” od stabla do ambalaže pomorandža prolazi kroz različite tehničke procese, i tom prilikom se uništavaju dragocjene hranljive materije, ali se gotovo sve vlaknaste materije gube i kada samo cijedite voće.

Narandža, jabuka itd. važne su, prije svega, zbog mineralnih materija i vitamina, a oni se nalaze u ljusci i ispod nje. Kada cijedite voće, uništavate njegovu strukturu, a samim tim i zdrave sastojke. Ono što ostaje je voda s malo ukusa i mnogo šećera. Organizam teško prerađuje unijetu tečnost, pa glukoza brzo dospijeva u crijeva, a odatle u krv. Nivo šećera u krvi skače i luči se previše insulina, a upravo tu se krije rizik od nastanka dijabetesa i viška kilograma.

Kada konzumirate cijelo voće, morate da ga sažvaćete i polako svarite, to je mnogo zdraviji proces, pa nivo insulina ne skače.

Samo domaći smuti je donekle u redu, kaže Miler, jer prilikom pasiranja ostaje sačuvana većina vitamina i vlaknastih materija. Ipak, budite oprezni: smuti vas neće zaista zasititi, jer voće u obliku pirea ima manju zapreminu i manje ispunjava želudac. /Blic/

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!