Srpčanin Branko Grahovac briljira u fudbalu i humanosti u RS i Rumuniji

958

Golman rumunskog prvoligaša Jašija Srpčanin Branko Grahovac, pored uspješne fudbalske karijere, poznat je i po svom humanitarnom radu, a jedan je od redovnih davalaca krvi.

Ovih dana odazvao se apelu da daruje krv za bolesnog rumunskog dječaka kome je hitno bila potrebna AB krvna grupa za nastavak liječenja.

– Kada sam čuo da dječaku hitno treba krv, nisam se dvoumio da pomognem. Iz istih razloga darujem krv i u rodnom kraju, a isto bih uradio na bilo kojem drugom mjestu – rekao je Grahovac.

Sekretar Crvenog krsta Srbac Ljiljana Jovičić kaže da Grahovac redovno učestvuje u aktivnostima ove organizacije.

– Branko je često darovao krv u Srpcu kada se njegove pauze u prvenstvu podudare sa našim akcijama – rekla je Jovičićeva.

Ona dodaje da im je Grahovac bio na usluzi tokom poplava 2014. godine, kada je došao iz Rumunije kako bi pomagao ugroženima iz srbačke i susjednih opština.

– Ustupio je svoje vozilo i zajedno sa nama raznosio humanitarnu pomoć, a bio je i član ekipe iz Srpca koja je sedam dana učestvovala u čišćenju poplavljenog Doboja. Neka njegov primjer bude motivacija mladima da se na sličan način uključe u pružanje pomoći, jer nema ništa ljepše od činjenja dobrih djela – rekla je Jovičićeva.

Ovo nisu jedina humana djela koja je Grahovac činio u proteklom periodu, jer je u nekoliko navrata slao novčanu pomoć oboljelima i siromašnima iz Srpca.

Grahovac je jedan od rijetkih fudbalera iz RS koji je osjetio slast igranja u najelitnijem fudbalskom takmičenju, Ligi šampiona, kao član Ocelula u kojem je proglašen za najboljeg golmana u istoriji kluba.

Pored ovog priznanja, lani je postao prvi strani golman u istoriji rumunskog fudbala sa najvećim brojem odigranih utakmica u njihovom šampionatu. Grahovac je dobio priznanja i u rodnom kraju, pa je tako 2012. nagrađen za afirmaciju Srpca i Srpske u svijetu.

Branko Grahovac je poznat kao veliki patriota koji se trudi da promoviše RS, a razlozi za to su većinom emotivne prirode, jer je njegov otac, major Dragan Grahovac, poginuo u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Često ističe da mu je neostvarena želja da stane među stative fudbalske reprezentacije RS.

– To bi mi mnogo značilo u moralnom pogledu, jer sam u profesionalnom smislu već ostvaren. Volio bih da imamo našu selekciju koja bi redovno igrala makar revijalne utakmice, jer zaista svim srcem volim Republiku Srpsku – kaže Grahovac.

Doček na trgu u Srpcu

Za Branka Grahovca je prije šest godina priređen doček na gradskom trgu u Srpcu nakon što je njegov tadašnji klub Ocelul prvi put osvojio titulu prvaka Rumunije i ušao u Ligu šampiona.

Oko hiljadu ljudi došlo je da mu čestita na uspjehu, a među njima je najviše bilo mladih srbačkih fudbalera. Tada je došao da ga pozdravi i Marin Olić, rođeni brat hrvatskog fudbalera Ivice Olića, koji mu je u Ivičino ime uručio dres Bajerna iz Minhena za koga je Olić tada igrao.

(Glas Srpske)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!