U Muzeju Srpske “Opsada Lenjingrada u fotografijama”

719

U Muzeju Republike Srpske u Banjaluci večeras je u okviru Kulturnog programa Sankt Peterburga otvorena izložba “Opsada Lenjingrada u fotografijama” na kojoj je prikazano stanje u Lenjingradu, kako se za vrijeme SSSR-a zvao Sankt Peterburg, tokom 900 dana opsade nacistističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu.

Riječ je o fotografijama koje su snimili dopisnici tadašnje novinske agencije TASS, a danas su sastavni dio izložbe Državnog memorijalnog muzeja odbrane i opsade Lenjingrada sa potresnim motivima leševa po ulici, izgladnjelog i bolesnog civilnog stanovništva.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je da je ovo kvalitetna izložba koja će dati mnogo podataka o opsadi Lernjingrada i koja govori kako su se tokom 900 dana opsade građani borili protiv neprijatelja, ali i da prežive u opkoljenom gradu.

Naveo je da izložba pokazuje da nije bilo planirano da Lenjingrad bude samo osvojen, već da bude pretvoren u veliki logor u kojem bi stradalo njegovo stanovništvo.

Ministar je najavio i uzvratnu posjetu iz Srpske Sankt Peterburgu, i dodao, da će sa umjetnicima i kulturnim radnicima biti definisan i program posjete. Smatra i da bi u uzvratnoj posjeti bila predstavljena i izložba o Donjoj Gradini, najvećem stratištu sistema ustaških logora smrti Јasenovac.

Na otvaranju izložbe nastupio je i gudački kavrtet “Kapelija” iz sastava simfonijskog orkestra Državne akademske kapele Sankt Peterburga, prenose agencije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!