“Noć muzeja” 20. maja u Muzeju RS (program)

693

U Muzeju Republike Srpske će u subotu 20. maja 2017. godine, biti održana  tradicionalna međunarodna manifestacija “Noć muzeja”.

“Evropska noć muzeja” je tradicionalna manifestacija koja se u isto vrijeme održava u više od 2000 evropskih muzeja. U ovoj porodici evropskih muzeja se nalazi i Muzej Republike Srpske koji je učestvovao u obilježavanju proteklih jedanaeset godina.

Atraktivni ovogodišnji program čine radionice  „Svijet kao Muzej“ i „Dinosaurusiraj me“,  koje će se odvijati u prostorijama Stalne postavke, a posjetioci će imati priliku razgledati Stalnu postavku Muzeja RS,  te dvije tematske izložbe pod nazivom „Opsada Lenjingrada u fotografijama“- SPb GBKU „Državni memorijalni muzej odbrane i opsade Lenjingrada“ i „Život kroz objektiv“ autora Milana Lolića.  Na kraju, veče će završiti nastupom muzičke grupe „Acoustic house“.

Program će trajati od 18,00 do 22,30 časova.

NOĆ MUZEJA 2017.
u Muzeju Republike Srpske

Program:

18:00 – 23:00 časa
Foto kabina sa odabranim pozadinama iz Stalne postavke Muzeja RS

18:00 – 21:00 čas
Maštu oslobodi, nagradu GRAWE osvoji

18:00 – 20:00 časova
Radionica sa mr Renatom Rakićem- akademskim slikarom „Svijet kao Muzej“,  pripremljeno za djecu od 6 do 12 godina.

18:00 – 19:30 časova i od  20:00 -21:30 časova
Radionica sa Aleksandarom Sašom Škorić
„Dinosaurusiraj me“- oslikavanje majica, pripremljeno za djecu od 8 do 15 godina.

20:00 – 21:30 časa
Prikazivanje animiranog filma – film iznenađenja

21:30-23:00 časa
„Acoustic house“, muzička grupa

Program će se odvijati po utvrđenoj satnici. Prvi dio programa predviđen je za djecu mlađeg i strijeg uzrasta, a nastavak programa prilagođen je svim starosnim uzrastima.

Tokom cijele večeri posjetioci će moći da pogledaju i Stalnu postavku Muzeje Republike Srpske i iskoriste priliku da se fotografišu u foto kabini sa jednom od odabranih pozadina, te fotografiju postave na muzejsku facebook stranicu.

Opšti cilj programa predviđenog za obilježavanje Evropske noći muzeja 2017. godine je edukativno – kreativno angažovanje građana Banja Luke svih generacija. Učesnici, djeca predškolskog i školskog uzrasta, mladi te svi građani koji se priključe ovoj međunarodnoj kulturnoj manifestaciji, na taj način postaju dio degađaja koji širom Evrope okuplja preko 2000 muzeja i stotine hiljada učesnika i posjetilaca.

U prostoru Muzeja RS, koji svjedoči kulturi i bogatom naslijeđu Republike Srpske, Noć muzeja će u Muzeju RS biti prilika i za učesnike, da predstave i promovišu svoje kreativno stvaralaštvo, u atmosferi tradicije i savremene kulture grada Banjaluke.

Organizator kreativni tim Muzeja:
MA Sanja Pupac – kustos etnomuzikolog, koordinator programa
mr Ivana Pandžić- kustos arheolog
Đurđica Bjelošević, slikar – konzervator
Nikola Zagorac, dokumentarista

(unoportal.net)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!