Danas Sveti Vasilije Ostroški

2037

Pravoslavni vjernici i Srpska pravoslavna crkva danas slave Svetog Vasilija Ostroškog, čije se mošti kao velika svetinja čuvaju u manastiru Ostrog.

Sveti Vasilije Ostroški je i krsna slava Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta “Sveti Vasilije Ostroški” u Foči. Biće održana sveta liturgija u hramu na Velečevu i svečana akademija u amfiteatru Srednje bogoslovske škole. Biće služena liturgija u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Petra Dabrobosanskog.

Sveti Vasilije Ostroški je veliki čudotvorac čija su čudotvorna djela poznata i izvan granica Srpske Pravoslavne Crkve. Njegovo sveto tijelo u cjelosti počiva u ostroškoj isposnici, nepodložno zakonu truljenja, evo već više od trista godina. Crkvica u kojoj leže mošti Ostroškog Sveca ispunjena je prijatnim mirisom, koji zadivljuje svakog poklonika.

Činjenica netljenosti tijela ovog velikog svetitelja, predstavlja fenomen za sebe, koji mi hrišćani nazivamo – čudom. Ovaj se fenomen jedino može shvatiti i objasniti svetim životom Ostroškog Sveca. A život Svetog Vasilija bio je zaista život u Bogu, život sazidan po Hristu, u kome sve i sva bješe Hristos.

Još veće čudo i dokaz svetiteljstva Svetog Vasilija jeste čudotvorna moć njegovog netljenog tijela. On, koji je u svom zemaljskom životu više ličio na anđela nego na čovjeka, uzdigao je svoj duh do prestola Božijeg, a svoje tijelo obesmrtio. To sveto tijelo bilo je za vrijeme zemaljskog življenja hram Duha Svetoga, a poslije rastanka sa svojom bogočežnjivom dušom postalo je riznica blagodati Božije.

Svetog Vasilija je u našoj Srpskoj Crkvi Gospod odredio za posebnu misiju, za pomoćnika i iscjelitelja svih nevoljnih i bolnih, koji sa čvrstom vjerom i ljubavlju dolaze i pristupaju mu kao velikom čudotvorcu i Božijem ugodniku. I danas je ostroška isposnica, u kojoj se podvizavao Sveti Vasilije i u kojoj počivaju njegove svete mošti, svojevrsna Vitezda, banja iscjeljenja, u kojoj mnogi: bolesni, hromi, suhi, zgrčeni i umobolni nalaze milost Božiju i odakle svojim domovima odlaze zdravi i dušom i tijelom.

Ne mogu se izbrojati razna čudesa, koja je Gospod preko njega učinio i koje svakim danom čini i pokazuje nad svakim onim koji dolazi i traži pomoć od Gospoda posredstvom ovog velikog svetitelja, velikog Božijeg ugodnika, velikog jerarha i učitelja, molitvenika, podvižnika, revnitelja svete pravoslavne vjere, Vasilija Ostroškog, po čudima poznatog širom vaseljene.

Hiljade vjernika uputilo se prema ostroškoj svetinji uoči praznika. Iz Podgorice na put krenula litija sa 2.000 mladih.

Hiljade vjernika raličitih vjera i nacija hrli ka manastiru Ostrogu na poklonjenje Svetom Vasiliju Ostroškom. Na tom putu hodočasnici idu pješke ili na biciklima, prelaze državne granice ne bi li pristupili čudotvorcu i od njega dobili blagoslov. Uoči praznika Svetog Vasilija Ostroškog iz Podgorice je krenula litija hodočasnika obasutih cvijećem, koji će prevaliti oko 40 kilometara. Protojerej Predrag Šćepanović kaže da u litiji učestvuje više od dvije hiljade ljudi, uglavnom mladih.

– Ovo je veličanstvena litija, sa molitvom Svetom Vasiliju Ostroškom za zdravlje, radost i mir – rekao je pred put otac Predrag.

Danima su na Ostroškim gredama prisutni Nikšićani koji prihvataju ljude iz Srbije, Republike Srpske, Makedonije, Rusije… Čekaju se Nevesinjci, Trebinjci, Bilećani, Sarajlije, Banjalučani, hodočasnici sa Sokoca, iz Beograda, Kragujevca, s Kosmeta, iz Knina… Kad stignu u Gornji manastir, žurbe više nema. Zaborave se svi zastoji i problemi na putu. Ostaju čovjek, molitva i svetac. Oko čudotvorca se sabiraju mnoge duše željne da dotaknu i cjelivaju mošti sveca.

Na magistrali prema Nikšiću sreli smo grupu od osam momaka iz Trebinja koji pješke idu ka Ostrogu. Iz svog grada krenuli su utorak veče.

– Bilo je malo napora na Klobuku, ali smo izdržali. Na graničnom prelazu Ilino brdo smo prenoćili, jer su nam tamošnji službenici pomogli da se sklonimo u špeditersku radnju. Padala je sitna kiša, ali ne marimo. Bitno je da nam je srce puno, i jedva čekamo da pristupimo svecu – kaže Miloš Vučurović.

Iz Sokoca se ka manastiru Ostrog prije nekoliko dana pješke uputila grupa od 17 hodočasnika, a daljina je 220 kilometara. Dejan Elez kaže da im je ovo deveti pohod. Među ovim mladim ljudima je i jedna djevojka – Mladenka Vukosavljević, dok je najmlađi u društvu Stefan Bajagić (16), koji prvi put ide na ovo pokloničko putovanje. U dugoj molitvenoj koloni nestrpljivo čekaju da pristupe svecu kako bi se duhovno okrepili i osnažili.

– Kao paroh nikšićki, udostojen velike božje milosti da bude pored moštiju čudotvorca, otac Dragan Krušić svjedok je mnogih iscjeljenja i uslišenih molitava.

– Ko god je došao i pristupio njegovim svetim moštima, iskreno i s ljubavlju i poštovanjem prema svetinji, sveti otac Vasilije ga je istinski utješio i pomogao mu – kaže, za “Novosti”, prota Krušić.

– Neizmjerna je njegova ljubav i milost, čudesa su svakodnevna i prosto ih je nemoguće sve nabrojati, jer ta priča traje duže od tri vijeka. (Novosti/agencije)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!