Nova predstava na sceni Banjalučkog studentskog pozorišta: Život iza rešetaka neizbježan na pogrešnom putu

1065

Priča smještena iza zatvorskih rešetaka koju prema tekstovima slavnog pisca Mirka Kovača režira Aleksandar Pejaković otvoriće važna pitanja na sceni Studentskog pozorišta.

Premijera komada “Tetovirani Isus” zakazana je za 7. maj na Podrum sceni, a Pejaković koji je umjetnički direktor ovog pozorišta ističe da je ovo veliki povratak jednom od najznačajnijih književnika na prostoru bivše Jugoslavije.

Mi smo u ovoj predstavi sublimirali sva poznata djela Mirka Kovača u naziv koji je izvučen iz komada “Isus na koži”. Radnja nema nikakve veze sa odnosom prema Isusu Hristu već glavni lik ima nadimak Isus – kaže Pejaković.

Otkriva da se priča odvija u zatvoru i nije riječ o društveno angažovanoj predstavi već o personifikaciji života iza rešetaka.

Naš junak je osuđen da umre jer je odlučio da ide nekim drugim putem koji nije bio zacrtan. Ovo je i poučna predstava za sve one koji namjeravaju da krenu pogrešnim putem – priča Pejaković.

Inače, priča se dešava pred raspad Jugoslavije, pa se društvene okolnosti prenose i na ljude u zatvoru.

Najveći izazov je što smo ostvarili saradnju sa profesionalcima, članovima Studentskog pozorišta i onima koji prvi put u četvrtoj i petoj deceniji života staju na pozorišne daske – smatra reditelj i podsjeća da su u glumačkoj ekipi dva glumca iz Narodnog pozorišta Republike Srpske – Zoran Stanišić i Dragoslav Medojević.

Prvi put na sceni pojaviće se i predstavnici Udruženja građana “Nova varoš”: Siniša Antić, Dejan Javorac, Mario Knežević i Boris Jeličić, koji je bivši šampion svijeta u karatu i najbolji sportista Republike Srpske iz 2001. godine u izboru “Glasa Srpske”.

Njihov kolega akademski slikar Bojan Miletić zadužen je za dizajn predstave i plakata.

Glavni junak se greškom našao u banjalučkom zatvoru na Tunjicama pred početak rata u Jugoslaviji, a on je zapravo bivši džeparoš – najavio je Pejaković.

“Tetovirani Isus” biće 88. premijera u istoriji ovog pozorišta, a druga u 41. sezoni koja zbog rođendana nosi naziv “Četrdeset”.

Pisac

Mirko Kovač je autor romana “Gubilište”, “Moja sestra Elida”, “Malvina”, “Ruganje s dušom”, “Vrata od utrobe”, “Uvod u drugi život”, “Kristalne rešetke”, “Grad u zrcalu”. Objavio je više zbirki pripovjedaka, knjigu filmskih scenarija, među kojima je i scenario za kultni film “Okupacija u 26 slika”

Dobitnik je mnogih značajnih književnih priznanja među kojima su “NIN-ova nagrada” i “Andrićeva nagrada”.

(Glas Srpske)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!