Solarijumi vrve od maloljetnika

1263

Saloni ljepote širom Republike Srpske vrve od mušterija željnih preplanulog tena, među kojima ima i maloljetnih, uprkos sve češćim apelima dermatologa da je upotreba solarijuma veoma štetna, piše Glas Srpske.

Kolike se gužve u ovim salonima najbolje pokazuje činjenica da se, kako bi došli na red za izlaganje vještačkom suncu, mušterije moraju naručiti i nekoliko dana ranije. Iako odlazak u solarijum naročito nije poželjan za maloljetnike, radnici u salonima ljepote mnogima od njih, pa čak četrnaestogodišnjacima, često progledaju kroz prste, naročito kada po bronzani ten dođu u društvu majke ili starije sestre.

U Udruženju dermatologa RS još prošle godine odlučili su da podnesu inicijativu Vladi i Narodnoj skupštini RS da se upotreba solarijuma zabrani zakonom, a koja bi uskoro trebalo da bude upućena u proceduru.

Bez obzira na kritike, smatramo da je zdravlje na prvom mjestu – rekli su u udruženju.

Dermatolozi se nadaju da će postići da upotreba vještačkog sunca bude zabranjena bar za osobe mlađe od 18 godina.

U tom slučaju, stariji od 18 godina morali bi da potpišu izjavu da na svoju odgovornost koriste solarijum. Nadamo se da ćemo bar omladinu spasiti od štetnog UV zračenja – naglasili su udruženju.

U Inspektoratu RS ističu da prije upotrebe solarijuma treba potražiti savjet doktora, specijaliste dermatologa.

Zracima u solarijumu ne treba da se izlažu mlađi od 18 godina, osobe sa osjetljivom kožom i sa mnogobrojnim mladežima. U solarijum ne bi smjeli da idu ni oni koji su ranije imali sunčeve opekotine, osobe koje uzimaju lijekove ili imaju kožne bolesti – poručili su u Inspektoratu.

U većini kozmetičkih salona tvrde da su njihove mušterije koje se “kvarcaju” uglavnom punoljetne, mada mogu da dođu i mlađi. U to se uvjerila i ekipa “Glasa Srpske”.

– Inače ne praktikujemo da četrnaestogodišnjaci dolaze u solarijum. U tom slučaju bi bilo najbolje kada bi i majka došla sa tobom, a ako ne želiš, onda možeš i sama – rekli su u jednom dobojskom kozmetičkom salonu, na našu molbu da rezervišemo termin u solarijumu, uz napomenu da se radi o četrnaestogodišnjakinji.

Ništa stroži, ali i ni odgovorniji nisu ni u mnogim drugim  kozmetičkim salonima.

S obzirom na to da se ne preporučuje da maloljetnici koriste solarijum možeš doći sa mamom ili starijom sestrom, čisto da ne dođeš sama. Pustili bismo te, ali mogu nas kazniti – rekli su u kozmetičkom salonu u Doboju.

Šesnaestogodišnjakinja Mia J. iz Banjaluke kaže da u solarijum ide često, te da je nikad niko u kozmetičkom salonu nije pitao koliko ima godina.

– Prvi put u solarijum sam otišla nekoliko dana prije male mature i to sa mamom. Od tad idem sama i nikad me kozmetičari nisu pitali za godine – ispričala je Mia J.

Nepravilnosti

U Inspektoratu RS ističu da su 2016. godini zdravstveni inspektori obavili 1.108 kontrola u salonima ljepote, te da su u 379 slučajeva utvrđene nepravilnosti.

– One su se najčešće odnosile na neredovne sanitarne preglede zaposlenih, dodatno pohađanje edukacije o higijeni, rad kliconoša, neažurno vođenje evidencija, te neredovno ispitivanje uređaja – rekli su u Inspektoratu.

Dodali su da se više pažnje ovim kontrolama posvećuje u vrijeme ljetne sezone.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!