Bacite cjediljku: Svježe cijeđeni sokovi su puni šećera

2003

Doktorka Heder Feris sa Virdžinijskog univerziteta u Šarlotsvilu navodi da je sve veći broj pacijenata koji zbog prekomjernog ispijanja svježe cijeđenih sokova imaju povišen nivo insulina u krvi.

“Došla nam je pacijentkinja kojoj je diganostikovan dijabetes, i koju je dijagnoza prilično iznenadila. Oduvijek je bila gojazna i bilo je slučajeva oboljelih od dijabetesa u njenoj porodici, pa je vodila računa o istrani i mislila da se zdravo hrani. Jedna od navika koju je navela kao zdravu bilo je konzumiranje svježe cijeđenih sokova”, kaže Feris.

“Odmah smo joj rekli da prekine sa tom praksom. Izašla je iz ordinacije sa izrazom sumnje na svom licu, ali je ipak poslušala naš savjet. Kada je poslije tri mjeseca došla na kontrolu. nivo šećera u njenoj krvi bio je stabilizovan”, dodaje doktorka.

Feris i njene kolege Elvira Izganajtis i Florens Braun ističu da ovakvi slučajevi nisu rijetki i da ljudi ne shvataju da svježe cijeđen sok sadrži veliku količinu šećera. 

Na prvi pogled, logično je misliti da su sokovi zdravi – ako je cijela voćka zdrava, a sok dobijamo iz voćke, onda je i sok zdrav.

Ali, cijeđenjem se odstranjuju neki od najzdravijih dijelova voća, poput kore jabuke, sjemenki malina i unutrašnjih membrana koje odvajaju režnjeve narandže. Upravo u njima se nalazi najveći dio vlakana, antioksidanasa, fitonutirjenata, vitamina i minerala.

Vlakna su, između ostalog, zaslužna za održanje osjećaja sitosti i sporiju apsorpciju šećera iz hrane. Kada pijemo kalorije umjesto da ih pojedemo, do našeg mozga ne stiže poruka da smo siti, uprkos tome što smo uneli više kalorija nego da smo pojeli jednu voćku.

Dok jedna narandža u prosjeku sadrži 50-70 kalorija, časa svježe cijeđenog soka od narandže ima čak 110 kalorija. Takođe ‘skače’ nivo isulina, a ukoliko se desi da naše tijelo više ne može da se izbori sa naglim porastom, dolazi do pojave dijabetesa tipa 2.

Kako riješiti ovaj problem?

Prepoznati sok kao ono što jeste – kao poslasticu. Mjesto mu nije za doručkom na stolu, niti u teretani. Dalje, trebalo bi ograničiti količinu soka koju dajemo djeci. Umjesto toga, možete im skuvati čaj u koji niste dodali šećera, povremeno dati malu količinu nezašećerene limunade ili malo mlijeka, prenosi B92.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!