Pivom protiv mamurluka i bolova, bolje od lijekova

944

Prema rezultatima nove studije, ispijanje piva učinkovitije je protiv mamurluka i za ublažavanje bolova nego konzumiranje lijekova protiv bolova.

Naučnici sa Univerziteta u Greenwichu otkrili su da konzumiranje piva može smanjiti četvrtinu boli. Povećavanjem sadržaja alkohola u krvi na otprilike 0.08 posto daćete svom tijelu “povišen prag tolerancije na bol” i na taj način će doći do smanjenja vrijednosti boli.

“Zaključci upućuju na to da je alkohol djelotvorni analgetik koji donosi klinički relevantna smanjenja u ocjeni intenziteta boli. To bi moglo objasniti zloupotrebu alkohola kod osoba koje imaju problema s trajnim bolovima, uprkos potencijalnim posljedicama na dugoročno zdravlje”, objasnili su istraživači, piše Kliks.

Još uvijek nije poznato da li alkohol smanjuje osjećaj boli jer utiče na receptore mozga ili zato što samo smanjuje tjeskobu zbog čega poslije mislimo kako bol nije tako loš.

“Alkohol možemo uporediti s opioidnim lijekovima poput kodeina, a učinak je jači nego kod konzumiranja paracetamola”, rekao je doktor Trevor Thompson koji je vodio studiju.

Međutim, stručnjaci napominju da rezultati nove studije ne znače da je alkohol dobar za nas.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!