Svjetski dan džeza

759

Širom svijeta danas se obilježava Svjetski dan džeza, koji je 2011. godine ustanovio UNESCO sa ciljem da se istakne uloga džeza u ujedinjavanju ljudi cijele planete.

Svjetski dan džeza povezuje zajednice, škole, umjetnike, istoričare, akademike i džez entuzijaste, koji širom svijeta slave i uče o džezu, njegovim korijenima, budućnosti i uticaju.

Svakog 30. aprila ukazuje se neophodnost interkulturnog dijaloga, međusobnog razumijevanja, džez se prepoznaje kao sredstvo promocije mira, dijaloga među kulturama, kao umjetnička forma koja poštuje različitosti, ljudska prava i dostojanstvo i promoviše slobodu u izražavanju.

Ove godine globalni grad-domaćin Svjetskog dana džeza je Havana, gdje je proslava počela još 24. aprila – 30 priznatih muzičara i pedagoga sa Kube i iz čitavog svijeta učestvuju u koncertima, master klasovima, radionicama improvizacije, džez sešnima i različitim akcijama koje se odvijaju u školama, kulturnim centrima, džez klubovima, parkovima širom Kube.

Centralna proslava je sutra u Gran Teatro de La Habana, a edukativni programi posvećeni džezu obezbijeđeni su za učenike i studente u više od 11.000 škola, javlja Tanjug.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!