Muzička bajka iz 21. vijeka na Danima Vlade S. Miloševića

671

Pravu muzičku bajku doživjeli su svi koji su došli na nastup duvačkog kvinteta “Kalamos” iz Zagreba, koji je izvodeći djela mladih banjalučkih kompozitora donio snažnu energiju na “Dane Vlade S. Miloševića”.

Umjetnici su održali koncert u Muzeju Republike Srpske, a ne kriju da ih je ovo gostovanje posebno obradovalo i da su oduševljeni manifestacijom posvećenom najznamenitijem Banjalučaninu u svijetu muzike.

– Kad razmišljam o sličnim festivalima, uvijek se sjetim one poznate Malerove izreke o tome da tradicija nije poštovanje pepela, nego očuvanje žara. U tom smislu, festivali raspiruju žar u pravu vatru, puno su fleksibilniji i spremniji za umjetničke izazove našeg doba. Za razliku od etabliranih kulturnih institucija, njihov je učinak na lokalnu kulturu značajniji i efikasniji u odnosu na finansijska ulaganja u iste – kaže Yaroslav Sadovyy za Glas Srpske.

Koncert održan u subotu uveče obilježila je premijera djela kompozitora iz Banjaluke Davida Mastikose, Maje Tica i Dragane Tabak.

– Nama kao mladom sastavu izuzetno mnogo znači saradnja sa kompozitorima koja se završava originalnim repertoarom. To je jedna vrsta simbioze, jer nama su neophodne nove kompozicije, isto kao što je mladim kompozitorima potrebno izvođenje tih djela. Na taj način se uzajamno afirmišemo – ističe Sadovyy.

Ne postoji, dodaje, bez razloga mišljenje kako novi kamerni sastavi, osim izvođenja standardnog repertoara, moraju da sviraju i kompozicije pisane za njih, kako bi se probili na tržištu jer jedino tako stvaraju vlastito ime.

– Izuzetno nam je drago da su se čak tri banjalučka kompozitora odazvala ovom projektu i to sa vrlo kvalitetnim djelima. Posebno je kompozicija Davida Mastikose svojom monumentalnošću značajan doprinos repertoaru za ovakav tip ansambla i ona je neprocjenjivi dar za nas – rekao je Sadovyy.

Osvrnuo se na položaj savremene muzike na regionalnoj sceni.

– Postoji nekoliko nezavisnih ansambala, službenih institucija i festivala u potpunosti posvećenih savremenoj muzici, ali to je tek mali dio u odnosu na sva muzička dešavanja. Jako rijetko vidimo savremene kompozicije u koncertnim sezonama orkestara, pozorišta. Često se može čuti da je savremena muzika nešto prekomplikovano i preteško za uvo prosječnog slušaoca. Mislim da je problem više u profesionalnom muzičkom marketingu, koji praktično ne postoji u regionu – ukazuje Sadovyy.

Kada je riječ o “Kalamosu”, on je za razliku od klasičnog duvačkog kvinteta sastavljen od instrumenata sa istim načinom stvaranja zvuka.

– To su instrumenti s piskom – oboa, klarinet, saksofon, basklarinet i fagot. Prvi put takav ansambl je bio sastavljen prije 30 godina u Holandiji – “Calefay reed quintet”, još uvijek su aktivni i daju podršku mladim ansamblima širom svijeta. Trenutno u Evropi ima samo nekoliko takvih ansambla, a “Kalamos” je jedini u regionu – kaže Sadovyy.

Poštovaoci kvalitetne muzike imali su priliku da u petak uveče prisustvuju koncertu “Tradicija na sceni”, koji je održan u kamernoj sali banjalučke Akademije umjetnosti, a nastupili su studenti smjera za etnomuzikologiju. Dvodnevni naučni skup posvećen Vladi S. Miloševiću završen je u subotu na Akademiji umjetnosti, a do kraja manifestacije, odnosno do 28. aprila, publika će moći da uživa u muzičkom i dramskom programu.

“Putevima stilova, podneblja, žanrova”

Koncert “Putevima stilova, podneblja, žanrova” biće održan sutra u 20 časova u koncertnoj dvorani Banskog dvora Kulturnog centra. Nastupiće Mješoviti hor banjalučke Akademije umjetnosti i Mješoviti hor Srpskog pjevačkog društva “Jedinstvo”. Ansamblima će dirigovati Nemanja Savić, piše Glas Srpske.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!