“Bole Kometa” nagrađen u Zagrebu

924

Nagradu za ukupan umjetnički utisak sa naglaskom na kreativnu i inovativnu animaciju osvojio je Marko Dukić iz Nevid teatra za predstavu “Pustolovine Boleta Komete” u izvođenju Nevid Teatra u koprodukciji sa Gradskim pozorištem “Jazavac” iz Banjaluke na 17. Međunarodnom Naj, naj, naj, festivalu u Zagrebu.

Nakon odgledanih 13 predstava, o najboljima u 11 kategorija, odlučio je stručni žiri u sastavu: Želimir Mesarić, reditelj, predsjednik žirija, Bojana Radović, novinarka i pozorišna kritičarka, Marija Sekelez, dramska umjetnica, Mia Mitrović,  novinarka i pozorišna kritičarka i Marko Makovičić, dramski umjetnik.

Festival osnovan 2001. sa idejom da djeci Zagreba pokloni najbolje predstave iz cijele Hrvatske, za proljetne školske praznike, ove je godine zabilježio izuzetnu posjećenost, pa je devet hrvatskih i četiri inostrane predstave, prikazane od 19. do 23. aprila, pogledalo više od 3,5 hiljade gledalaca, saopštili su iz Žar ptice.

U proteklih 17 godina na Naj, naj, naj festivalu prikazano je gotovo 270 predstava, od kojih su 60-ak izvela dječija pozorišta iz cijelog svijeta. Festivalske predstave od osnivanja do danas posjetilo je više od 70 hiljada posjetilaca.

Od 2007. godine, kada je postao međunarodni, Naj, naj, naj festival ugostio je brojna pozorišta iz Evrope i svijeta i to iz Japana, Južne Koreje, Izraela, Italije, Njemačke, Belgije, Danske, Poljske, Francuske, Bugarske, Srbije, Sovjetske Republike Jakutske, Litvanije, Švajcarske, Holandije i Slovenije.

Ove godine, pored domaćina, Gradskog kazališta Žar ptice, svoje najbolje predstave izveli su Istarsko narodno kazalište Pula, Dječje kazalište Branka Mihaljevića iz Osijeka, Studio za suvremeni ples u koprodukciji sa GK Trešnja, ZKL, GKL Split, Kazalište lutaka Zadar, Teatar Exit u koprodukciji s Teatrom Poco loco i KD Pinklecom  i Kazalište Smješko.

U inostranoj konkurenciji predstavili su se Theatre Tuike iz Finske, Nepesh theatre iz Izraela, El Perro Azul Teatro iz Španije i po prvi put, u programu festivala i Bosna i Hercegovina, Nevid teatar u koprodukciji sa Gradskim pozorištem Jazavac.

Ovo je treća nagrada za predstavu “Pustolovine Boleta Komete”. Autorski projekat Marka Dukića proglašen je najboljim, po odluci stručnog i dječijeg žirija, na 22. Festivalu ekološkog pozorišta za decu i mlade koji je održan, prošle godine, u Bačkoj Palanci.

Festival je u nedjelju završen dodjelom nagrada “Zlatna Žar ptica” za najbolja umjetnička ostvarenja u 11 kategorija i izvođenjem predstave izvan konkurencije “Ja i moji osjećaji”, Gradskog kazališta Žar ptica iz Zagreba.

VII godina izvođenja

Subota, 29.04.2017. u 21:33
Erazmo Roterdamski
POHVALA LUDOSTI
Filosofski stand-up
Trajanje predstave: 19,99 minuta
Mjesto izvođenja: Eklektik
Bog Ludosti u Eklektiku premijerno XXXV put uči muve, bilje i cvijeće kako se bori protiv demona.

Predstava je izvedena u 23 različita prostora u zemlji i inostranstvu.

(unoportal.net)

 

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!