Položeni vijenci povodom Dana grada

815

Povodom 22. aprila – Dana grada i dana oslobođenja Banjaluke u Drugom svjetskom ratu, danas su položeni vijenci na spomen-obilježja u gradu. Centralno polaganje vijenaca obavljeno je na Spomeniku borcima NOR-a u centru grada.

U ime Grada Banja Luka, vijenac su položili gradonačelnik Igor Radojičić, predsjednik Skupštine grada Banja Luka Budimir Balaban i zamjenik gradonačelnika Srđan Amidžić.

U izjavi novinarima po završetku polaganja vijenaca, gradonačelnik Radojičić je rekao da se danas obilježava dan oslobođenja od fašizma u Drugom svjetskom ratu, jer je prije 72 godine Banja Luka dočekala slobodu u antifašističkoj borbi.

– Mnogi Banjalučani položili su svoje živote i toga se sa ponosom sjećamo. U tom periodu, bilo je mnogo i civilnih žrtava. Svake godine u Drakuliću, Motikama, Potkozarju i Bijelom potoku obilježavamo stradanje nevinih civila, koji su ubijeni od strane tadašnjih fašističkih vlasti samo zbog svoje nacionalne pripadnosti. Njima takođe odajemo počast u ovom danu – naglasio je Radojičić.

Gradonačelnik se osvrnuo i na aktuelni trenutak u kojem se Banja Luka nalazi i poručio da je Banja Luka glavni grad Republike Srpske koji stremi da bude moderan evropski i regionalni centar.

– Imamo mnogo planova i ideja, postoji šansa za razvoj. To je prekretnica u ekonomskom, urbanističkom i kulturnom smislu, svojevrsna prilika koju bi trebalo da iskoristimo. Pozivam sve sugrađane da se uključe u ove procese. Vjerujem da će Banjalučani u godinama koje dolaze biti ponosni i da će Republika Srpska biti ponosna na svoj glavni grad – rekao je Igor Radojičić.

Predsejdnik Gradskog odbora SUBNOR-a Banja Luka, Rade Džajić, prisjetio se slavnih vremena kada je kao mladić od nepunih 17 godina, učestvovao u bici za oslobođenje Banje Luke.

– Bio sam pripadnik 1. brigade Narodno-oslobodilačke vojske i mi smo 21. aprila 1945. godine već ušli u grad, a nakon žestokih borbi i mnogo stradalih, 22. aprila, Banja Luka je bila potpuno slobodna – kazao je Džajić.

Vijence na Spomenik palim borcima NOR-a položili su i predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, delegacija Vlade RS u kojoj su bili potpredsjednik Vlade Anton Kasipović i ministar Stevo Mirjanić, izaslanik predsjednika RS Siniša Karan, generalni konzul Republike Srbije u Banjoj Luci Vladimir Nikolić, zatim predstavnici brojnih udruženja proisteklih iz otadžbinskih ratova, te predstavnici političkih stranaka i nevladinog sektora.

Pored polaganja vijenaca na Spomenik palim borcima NOR-a, danas su položeni vijenci i na Spomen-kosturnicu na Novom groblju, Spomenik palim borcima na Banj brdu, Spomenik palim borcima Vojske RS na groblju Sveti Pantelija, Spomenik žrtvama veleizdajničkog procesa, Spomen obilježje “12 beba” i na Spomenik žrtvama Jasenovca “Topola užasa”.

http://www2.banjaluka.rs.ba/static/uploads/clanci/skupstina.jpeg

http://www2.banjaluka.rs.ba/static/uploads/clanci/vlada.jpeg

http://www2.banjaluka.rs.ba/static/uploads/clanci/veleizdajnicki.jpeg

http://www2.banjaluka.rs.ba/static/uploads/clanci/konzul.jpeg

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!