Kozmetički preparati: Priroda ima rješenje za sve

1134

Napravite lako i brzo kozmetičke preparate bez parabena i drugih štetnih sastojaka. Maske za kosu su djelotvornije od industrijski proizvedenih jer u njima nema konzervansa.

Brojna istraživanja su dokazala štetnost industrijske kozmetike po zdravlje, a ljekari su zvanično objelodanili direktnu vezu između dezodoransa i raka dojke. Zbog opasnih sastojaka u kremama, šamponima, losionima i drugim preparatima, sve više ljudi se opredjeljuje za stare, provjerene recepte baka i prabaka, koji su uvršteni i u narodnu medicinu.

Posljednjih godina su naročito “pod lupom” losioni za sunčanje, za koje se tvrdi da ih je 84 odsto štetno za korišćenje jer remete rad endokrinog sistema, podstiču stvaranje slobodnih radikala, a mnogi sadrže i kancerogene supstance. Tvrdi se i da kreme sa visokim faktorom zaštite blokiraju stvaranje neophodnog vitamina D u organizmu, što negativno utiče na imunitet. Ali, donekle potisnuta prirodna medicina ima rešenje za sve u vidu blagotvornih sastojaka.

Zdrava i bujna kosa

Maske za brži i zdraviji rast kose od prirodnih sastojaka su djelotvornije jer u njima nema konzervanasa koji su uglavnom prisutni kod industrijski proizvedenih. Prirodne maske nisu brzopotezne kao industrijske, ali dugoročno postižu bolji efekat.

* Pomiješajte 1 žumance, 15 ml maslinovog ulja i 30 ml vode i oporavićete u potpunosti svoju kratku kosu. Ukoliko je kosa duža, sastojke proporcionalno uvećajte. Sve sastojke prvo izmješajte pa nanesite na neopranu kosu, posebno utrljajte na tjeme. Ostavite da odstoji 15-ak minuta pa isperite, a potom operite kosu na uobičajeni način. Masku koristite nekoliko puta mjesečno.

* Kvasac u kombinaciji sa medom je izuzetno efikasan za brži rast dlake. Malo pakovanje svježeg kvasca ili pola kesice suvog pomiješajte sa 1, 2 kašičice mlakog mlijeka i isto toliko meda. Ostavite da odstoji oko 20 minuta da kvasac počne da vri. Potom masku nanesite na opranu i mokru kosu, od temena glave prema krajevima. Kosu zatim umotajte u najlon kesu, preko nje stavite zagrijan peškir i ostavite da stoji 60 minuta. Ukoliko imate vremena, može i nekoliko sati. Isperite samo vodom.

* Da bi kosa bila jača i bujnija, nakon pranja je isperite čajem od koprive ili sirćetom (razredite ga u odnosu 1:2, odnosno 1 dl sirćeta pomiješajte sa 2 dl vode).

* U korijen kose možete da utrljate i bademovo ulje, a zatim ostavite da djeluje 20 minuta prije pranja kose.

 

Šamponi

Domaći šamponi su izuzetno efikasni, a zdraviji i jeftiniji od kupovnih. Spremaju se jednostavno…

Od raži – Komad ražanog hljeba potopite u malo vrele vode i ostavite da odstoji 10-ak minuta. Dobijenu smjesu nanesite na kosu i ostavite 5 do 10 minuta. Potom dobro isperite kosu, a mrvice hljeba isčešljajte. Smjesu možete i da procijedite, pa da bude bez mrvica, ali je efikasnija sa njima. Ovo je i maska koja pospješuje rast kose, povećava volumen i gustinu, a posebno je djelotvorna za masnu i rijetku kosu. Koža glave “diše” pa nestaje i perut.

Sa sodom bikarbonom – Šampon ćete dobiti ukoliko kašiku sode bikarbone rastvorite u 1 dl vrele vode. Ostatak čaše napunite hladnom vodom i dobijenim rastvorom perite kosu. Rastvor nanesite na vlažnu kosu i nežno masirajte cijelom dužinom. Potom je isperite vodom, a onda još jednom sa rastvorom od 2 l vode u koju ste dodali kašiku sirćeta ili sok od limuna.

 

Domaći sapuni

Domaći sapuni ručno napravljeni od poznatih sastojaka sve su popularniji. Najviše se traže jer kožu ne isušuju, niti izazivaju alergije.

* Potreban vam je blagi dječiji sapun, 3 kašike biljnih ulja (bademovo, nevenovo, čičkovo, maslinovo, kantarionovo ili drugo po želji), kašičica apotekarskog glicerina, 150 do 200 ml vode, čaja ili mlijeka, nekoliko kapi eteričnog ulja po izboru radi mirisa, prirodna prehrambena boja čokolade, kafe, cimeta ili kakaoa.

Zagrijte vodu u posudi i izrendajte dječiji sapun. Kada voda provri, smanjite je na minimum, ubacite sapun i ostale sastojke i miješajte da se ne stvaraju grudvice. Smjesa treba da bude gustine testa za palačinke. U nju na kraju dodajte eterično ulje i sipajte u neki plastični kalup veličine sapuna. Može da posluži i kutija od margarina. Kalup sa sapunom stavite u frižider da se stegne, a potom izvadite i istresite sapun. Isjecite ga na manje komade i ostavite da se još najmanje 3, 4 dana (idealno dvije nedjelje) suše na vazduhu, uz povremeno okretanje, nakon čega su spremni za korišćenje.

Dezodoransi

Kod kuće možete da napravite i prirodne dezodoranse, i tako izbjegnete iritantne sastojke kojima obiluju industrijski.

* U stiku – Pripremite 10 gr pčelinjeg voska, po 40 gr sode bikarbone, kukuruznog skroba i kokosovog ulja, odnosno maslaca koji se prodaje u prodavnicama zdrave hrane i 25 kapi eteričnog ulja sa mirisom koji volite (možete i da kombinujete po 8 kapi narandže, grejpfruta i limuna).

Stavite vosak da se otopi na pari, pa dodajte kokosovo ulje (maslac) iz frižidera. Miješajte dok se ne rastopi, a onda umiješajte kukuruzni skrob, sodu bikarbonu i na kraju eterično ulje. Sve dobro promiješajte, pa sipajte u silikonski kalup ili stari dezodorans, prethodno opran i alkoholom dezinfikovan. Zatvorite poklopcem i ostavite da stoji u frižideru sve vrijeme. Poslije korišćenja ga uvek vratite u frižider.

Paste za zube

Za blistavi sjaj i zdrave zube, a protiv neprijatnog daha iz usta i drugih tegoba, mnogi koriste prirodne paste.

* Od sode bikarbone – Pomiješajte četvrtinu šoljice sode bikarbone sa malo vode, dovoljne da se dobije paste. Radi boljeg ukusa dodajte nekoliko kapi omiljenog eteričnog ulja. Četkicu umočite u pastu, nanesite malu količinu na zube i trljajte nekoliko minuta. Isperite mlakom vodom. Ova pasta pere i izbjeljuje zube, a uklanja i neprijatan miris, naročito poslije konzumiranja bijelog luka.

* Od gline i soli– Pomiješajte 4 supene kašike kokosovog ulja sa 4 kašike gline, 3 kašike vode, pola kašičice morske soli i 15 kapi eteričnog ulja. Sastojke miješajte u staklenoj posudi dok ne dobijete pastu, a zube trljajte količinom veličine graška.

* Sa mentom- Pomiješajte po 2 kašike sode bikarbone i praha od listova mente, sa 2 do 3 kašike destilovane vode i 6 kapi eteričnog ulja nane. Kada sadržaj dobije izgled kremaste mase, čuvajte ga u tamnoj posudici i po potrebi koristite.

BEZBIJEDNO NA SUNCE

Za bezbijedan boravak na suncu napravite sami prijatan losion koji se lako nanosi na kožu i lijepo miriše. Od sastojaka je potrebno pola šoljice bademovog ili maslinovog ulja, četvrtina šoljice kokosovog ulja i isto toliko pčelinjeg voska, 2 kašičice biljnog ši maslaca, eterična ulja po želji, najbolje od kokosa, vanile ili lavande, 2 kašičice praha cinkovog oksida koji je važan jer upija UV zrake.

U posudi sa debljim dnom otopite ulja, maslac i vosak na laganoj temperaturi. Potom skinite sa ringle, ostavite da se malo ohladi pa dodajte cinkov oksid, vodeći računa da ga ne udišete. Miješajte dok ne dobijete ujednačenu i ohlađenu smjesu.

Sipajte u odgovarajuću plastičnu posudu, čuvajte na hladnom i suvom mjestu ili u frižideru i koristite u narednih od 6 mjeseci. Međutim, nijedan preparat neće biti djelotvorni ako se ne budete klonili jakog podnevnog sunca i postepeno izlagali njegovom dejstvu, pogotovo ako imate svijetlu put. Najbolje bi bilo da ga ovaj losion nanosite pošto dobijete malo pigmenta na proljećnom suncu.

Ulje – Lijepu, preplanulu, dobro hidriranu i zdravu kožu ćete imati uz pomoć preparata od oraha, mrkve i maslinovog ulja. Ovo ulje pripremite mjesec dana prije nego što odlučite da se izlažete suncu, jer orasima i mrkvi toliko treba da oslobode korisne sastojke za očuvanje i njegu kože. Za pripremu je potrebno da 7 zelenih oraha isječenih na 4 dijela stavite u staklenu posudu i preko njih izrendate 1 veću i 2 manje mrkve. Sadržaj prelijte djevičanskim maslinovim uljem da ogrezne i ostavite da stoji na suncu mjesec dana, povremeno protresite posudu. Nakon toga, procijedite ulje i sipajte u odgovarajuće bočice. Čuvajte ga na hladnom i tamnom mjestu da biste mogli, ukoliko preostane, da ga koristite i naredne godine, pišu beogradske Novosti.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!