Poređenje Njemačke i BiH: Plate pet puta veće, cijene iste!

4423

Cijene osnovnih životnih namirnica u BiH su u rangu, ili čak više od cijena u mnogim evropskim metropolama, dok su plate i životni standard neuporedivo lošiji.

U vrijeme kada brojni građani masovno odlaze na rad u inostranstvo, najčešće u Njemačku, uporedili smo cijene hrane i nekoliko osnovnih namirnica iz potrošačke korpe u nekoliko njemačkih gradova, sa cijenama istih proizvoda u našim prodavnicama ili tržnim centrima.

Nekoliko čitalaca Monda koji su na privremenom radu u Njemačkoj  su nam potvrdili da imaju tri do čak pet puta veća primanja od prosječne mjesečne plate u, na primjer Banjaluci, a koja iznosi oko 830 KM.

Sa druge strane, hranu, deterdžent, hemijske i proizvode za ličnu higijenu, pa čak i garderobu, kupuju po istim ili povoljnijim cijenama, nego u svom rodnom gradu.

Banjalučanin Draško S. koji trenutno radi u blizini Kelna, poslao nam je svoj račun iz jednog njemačkog tržnog lanca, a iz kojeg se vidi da je pakovanje deset jaja platio 1,09 evra, odnosno 2,20 KM, dok bi ga kod nas to izašlo oko 2,70 KM.

“Litar mlijeka sam platio 0,60 evra, dok me je tačno kilogram crnog tost hljeba izašao 0,85 evra, a znamo da kod nas hljeb čija je gramaža oko 800 grama košta 1,30 KM. Kesicu sa supom sam platio evro”, kazao nam je sagovornik.

Tijana G. iz Banjaluke kaže za Mondo da se prilično iznenadila pristupačnošću cijena tokom nedavne posjete njemačkom gradu Karlsrue.

“Majice se mogu naći od 1,5 do 5 evra, a pantalone od 15 do 30, dok jakni ima već od 10 evra. Dječije stvari su znatno jefitnije nego kod nas, pa su tako benkice za bebe ili pantalone za djecu do dvije godine od tri do pet evra. Naravno da postoje i skuplje stvari, ali zaista je mnoštvo jeftinih, a kvalitetnih stvari. Takođe, nije u pitanju nižerazredna roba, već kvalitetnija i pamučna garderoba”, ispričala nam je Tijana.

Osim hrane i odjeće u Njemačkoj su jeftiniji i namještaj i bijela tehnika, kao i kozmetički proizvodi.

(mondo.ba)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!