Bošnjacima smeta predsjednik RS na proslavi Dana VRS

710

Bošnjačke strukture u Ministarstvu odbrane BiH pokušavaju da otvore novu političku krizu zahtijevajući da bude zabranjeno obraćanje predsjednika RS na obilježavanju Dana Vojske RS i Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH.

U Predsjedništvo BiH stigao je dopis iz Ministarstva odbrane BiH u kojem je zatražen stav Predsjedništva u vezi sa proslavom Dana Vojske RS i Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH i obraćanjem predsjednika RS Milorada Dodika na centralnoj svečanosti.

Dopis je potpisao sekretar Ministarstva odbrane Muhamed Smajić, a upućen je bez saglasnosti Kolegijuma Ministarstva odbrane 14. aprila na vjerski praznik Veliki petak. Tada u Ministarstvu odbrane zbog Vaskrsa nije bilo ni srpskog ni hrvatskog kadra.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić upozorio je da je neprihvatljivo da program proslave Dana Vojske RS i Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga, koji po zakonu baštini tradiciju Vojske RS i u skladu sa tim podrazumijeva i tradicionalno obraćanje predsjednika Srpske, bude predmet nove političke krize.

– Neprimjereno je da se instituciji predsjednika RS, koji je bio vrhovni komandant Vojske RS, pokušava zabraniti obraćanje na proslavi – rekao je Ivanić.

Naglasio je da dopis predstavlja nastavak negiranja postojanja Srpske i njenih institucija započetog osporavanjem obilježavanja 9. januara – Dana RS.

– Nepoštivanjem RS i njenih institucija i stalnom proizvodnjom političkih kriza BiH je svaki dan sve manje. Očigledno je da u BiH postoje političke snage kojima te krize trebaju, a te snage ne dolaze iz RS – ističe Ivanić.

Zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić potvrdio je da je dopis potpisao Smajić, navodeći da o tom dopisu nije bilo riječi ni na jednom sastanku rukovodstva Ministarstva odbrane, niti o njemu ima saglasnosti u tom resoru.

– Tog dana niko od Srba ni Hrvata nije bio prisutan u Ministarstvu odbrane jer je bio veliki vjerski praznik. Stalno u Ministarstvu odbrane postoji politika koja osporava sve što dolazi iz RS i ovo je još jedan pokušaj u tom cilju, kao što je bio i u slučaju Dana RS. U dopisu je iznesen niz neistina. Navedeno je da se na tim svečanostima uglavnom obraćaju članovi Predsjedništva BiH, ministar odbrane, zamjenici i komandanti pješadijskih pukova, što nije tačno. Na Dan Vojske RS se uvijek obraćao predsjednik RS jer Treći pješadijski (RS) puk baštini tradiciju Vojske RS, a predsjednik Republike je bio njen vrhovni komandant. Obilježavanje Dana Vojske RS se tradicionalno obilježavanja svake godine i sada je odjednom nešto sporno- rekao je Jerinić.

Iz Ministarstva odbrane BiH do zaključenja ovog broja “Glasa Srpske” nisu poslali odgovor na pitanja ko je uputio dopis Predsjedništvu BiH i zbog čega.

Centralna proslava Dana Vojske RS i Trećeg pješadijskog (RS) puka održava se svake godine 12. maja u kasarni “Kozara” u Banjaluci.

Dan RS

Tužilaštvo BiH formiralo je istražni predmet u vezi sa angažovanjem jedinice Trećeg pješadijskog (RS) puka na proslavi Dana Republike 9. januara u Banjaluci. To je učinjeno iako je interna istraga Ministarstva odbrane prije toga pokazala da nije bilo kršenja zakona i procedura prilikom angažmana vojnika.

Stav bošnjačkih političara je da vojnici nisu smjeli biti na proslavi jer je Ustavni sud BiH utvrdio da je obilježavanje Dana RS 9. januara neustavno, s obzirom na to da je istog dana i krsna slava Sveti Stefan. Narodna skupština RS je, međutim, poslije te odluke Ustavnog suda i referenduma na kojem se 99,8 odsto građana izjasnilo da treba da bude nastavljeno proslavljanje praznika istog datuma, donijela Zakon o Danu RS. Njime je definisano da je Dan RS republički praznik sekularnog karaktera i na osnovu tog zakona on je i proslavljen 9. januara.

SDP i DF podnijeli su zahtjev Parlamentu BiH za smjenu ministra odbrane BiH Marine Pendeš i njenih zamjenika Borisa Jerinića i Seada Jusića zbog učešća vojnika na proslavi 9. januara u Banjaluci. Predstavnički dom izglasao je samo smjenu Jusića, koji je na zahtjev Mladena Ivanića potpisao odobrenje za postrojavanje, ali nije smijenjen jer ta odluka nije potvrđena u Domu naroda Parlamenta BiH.

(Glas Srpske)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!