Dva aviona iz Beograda otišla po djecu zarobljenu na Kipru

2832

Trinaestoro djece iz Srbije od nedjelje uveče je “zarobljeno” na aerodromu u Larnaki na Kipru. Avioni koji je treba da ih vrate poletjeli su iz Beograda večeras oko 20.30.

Djeci carinici grčke nacionalnosti nisu dozvolili da pređu u turski dio ostrva, potvrđeno je Tanjugu u Ambasadi Srbije u Nikoziji.

Danas bi trebalo da se vrate u Srbiju, izjavio je sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović. Vođa puta i direktor KUD “Izvor” Dejan Tošić rekao je u 22.45 treba da dođu dva aviona po njih.

“Treba da dođu dva aviona po nas, s tim što ne možemo svi da stanemo u njih, pa će nas troje da ostane i vratićemo se 19. aprila”, dodao je on.

Za B92.net na aerodromu “Nikola Tesla” potvrđeno je da su dva aviona poletjela za Kipar oko 20.30. Prema nezvaničnim informacijama djeca bi trebalo da budu u Beogradu oko pola dva poslije ponoći.

Kako je ranije objasnio Dejan Bivolarević iz Ambasade Srbije, mališani Kulturno-umjetničkog društva “Izvor”, uzrasta od devet do 14 godina, nalaze se na terminalu, ali bi naredna dva dana trebalo da budu smješteni negdje na grčkom dijelu ostrva.

“Deca je trebalo da gostuju nekom Kulturno-umetničkom društvu na ‘okupiranoj’ strani Kipra. Ne mogu da govorim o detaljima, jer nisam upoznat, ali kiparske vlasti im nisu dozvolile da pređu na taj deo”, rekao je Bivolarević i dodao da bi detaljne informacije trebalo da dobije u toku dana.

Vođa puta i direktor KUD “Izvor” Dejan Tošić objasnio je da je to društvo trebalo da gostuje na festivalu folklora u mjestu Girne (na grčkom Kirenija).

“U Larnaku smo krenuli juče oko ponoći i sleteli smo noćas oko dva sata po našem vremenu. Predali smo pasoše i pokazali pozivna pisma i veći deo grupe je prošao bez problema. Međutim ođednom je jedan carinik počeo da pravi problem i svi smo vraćeni. Smetalo mu je to što idemo u turski deo i što ćemo igrati tamo u parlamentu”, objasnio je Tošić.

Djeca iz KUD “Izvor”, koja su zadržana na aerodromu u Larnaki, trebalo bi danas da se vrate u Srbiju, izjavio je sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović.
“Čine se napori da se u toku dana djeca vrate u zemlju tako da je i ‘Er Pink’ ponudio svoju pomoć i ponudio da organizuje avion kojim bi se djeca vratila”, rekao je Odalović za Tanjug.

On kaže i da je sa djecom otpravnik poslova naše ambasade na Kipru Dragan Zurovac na aerodromu u Larnaki i biće sa njima dok ne dođe avion.

“U toku je dogovor oko dobijanja termina u kojem će let moći da se realizuje, a naš otpravnik poslova je dobio instrukcije da bude sa djecom, da im se nađe za sve što zatreba”, rekao je Odalović, javlja Tanjug.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!