Bijeli potok: Sjećanje na pobijene Srbe na Vaskrs

843

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca na spomen-obilježje u banjalučkom naselju Bijeli potok, danas je obilježeno 75 godina od stradanja 54 Srba u Drugom svjetskom ratu.

Vijence na spomen-obilježje položili su predstavnici Grada Banja Luka, boračkih organizacija Čelinac i Banja Luka i Udruženja porodica, potomaka i poštovalaca žrtava ustaškog terora Bijeli potok.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Grada Banja Luka, Dragomir Keserović rekao je da se može oprostiti, ali nikako ne smije zaboraviti ovaj stravičan zločin koji se prije 75 godina desio u banjalučkom naselju Bijeli potok.

On je naveo da se dugo ćutalo o ovom zločinu, ali da obilježavanje ovog događaja ima za cilj da mladi i buduće generacije nikad ne zaborave zločin nad Srbima u Bijelom potoku.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila, Nedeljko Mitrović rekao je da obilježavanje 75 godina od stradanja Srba u Bijelom potoku predstavlja kontinuitet obilježavanja ustaških zločina koji su počinjeni nad srpskim narodom u Prvom i Drugom svjetskom ratu, kao i zločina u prošlom građanskom ratu za koje niko nije odgovarao.

Predsjednik Udruženja porodica, potomaka i poštovalaca žrtava ustaškog terora Bijeli potok, Branko Milinković, čiji su članovi porodice ubijeni u Bijelom potoku, rekao je da se u posljednjih 15 godina, uz pomoć Grada Banja Luka, gradske Boračke organizacije i predsjednika Republike Srpske, redovno obilježava godišnjica stradanja Srba u ovom naselju.

-Svake godine, drugog dana Vaskrsa, u Bijelom potoku se okupe potomci žrtava ubijenih u ustaškom pokolju na Vaskrs 5. aprila 1942. godine. Najviše su stradale porodice Vujasinović, Bogojević, Milinković, Ćurlić i Adamović – naveo je Milinković.

Parastos je služen u organizaciji Udruženja porodica, potomaka i poštovalaca žrtava ustaškog terora 1941-1945. za brigu o spomen-kompleksu Bijeli potok – Banja Luka.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!