Hrišćani širom svijeta proslavljaju najveći praznik

402

Pravoslavni i katolički vjernici širom svijeta danas su ujedinjeni u proslavi Uskrsa.

U najvećem pravoslavnom hramu na svijetu, Hramu Hrista spasitelja u Moskvi, patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril, predvodio je ponoćnu liturgiju. Bogosluženje je pratilo više hiljada ljudi, među kojima ruski predsjednik i premijer, Vladimir Putin i Dmitrij Medvedev.

“Gospod dotakne svakog ko se na ovaj dan njegovog vaskrsenja sretne sa vjerom”, poručio je Kiril.

Praznik u Egiptu u sijenci i strahu od napada. Koptski papa Teodosije Drugi predvodio je uskršnju službu u katedrali Sv. Marka u Aleksandriji, gdje su egipatski hrišćani na ulazu prošli kroz stroge bezbjednosne provjere zbog nedavnih napada na dvije koptske crkve u tom i gradu Tanti, u kojima je poginulo više od 45 osoba.

“Molimo se za mir u srcima i mislima”, rekao je Teodosije Drugi, dok je policija kordonima blokirala puteve do katedrale.

Na noćnoj svečanosti u Bazilici Svetog Petra, vrhovni poglavar Rimokatoličke crkve – papa Franjo, osudio je svakodnevno “razapinjanje ljudskog dostojanstva” migranata, siromašnih i marginalizovanih, kroz nepravdu i korupciju.

bazilika

U poruci povodom Uskršnjeg bdenja, pozvao je vjernike da održe nadu u bolju budućnost, u atmosferi povećanog strahovanja za bezbjednost poslije serije napada inspirisanih islamom i tenzija zbog priliva migranata na Stari kontinent, javlja RTS.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!