Vaskršnja izložba u Banjaluci: Svilena čuvarkuća zalog za budućnost

1090

Likovna priča započeta prošle godine povodom Vaskrsa nastavljena je i ovog aprila u Galeriji Sonje Bikić u Banjaluci, gdje se desio susret stvaralačkih energija.

Vaskršnja izložba okupila je stvaraoce, među kojima su i akademski slikari, a svako od njih potrudio se da na najljepši način izradi djela posvećena ovom velikom prazniku.

U galeriji je već bilo dosta radova rađenih na temu Vaskrsa, pa sam željela da animiram i druge autore da rade nešto u vezi sa ovim praznikom. Posebno me raduje što su učesnici izložbe polaznici moje škole keramike, a osim njih, izlažu brojni amateri i profesionalci, koji su radili različitim tehnikama – rekla je akademska keramičarka Sonja Bikić za Glas Srpske.

Svi koji posjete ovu galeriju imaju priliku da vide izuzetne radove, od kojih većinu mogu i da kupe pošto je izložba prodajnog karaktera.

Zastupljene su različite tehnike – heklani radovi, dekupaž, čuvarkuća od svile, neobična jaja sa asesoarima, što postavku čini potpuno raznovrsnom. Oni koji nisu stigli da posjete izložbu prije moći će to učiniti i poslije Vaskrsa.

Koristim priliku da pozovem autore da izlažu pošto u vrijeme praznika ljudi često traže takve detalje za ukrašavanje kuće – kaže Bikićeva.

Jedan od učesnika na izložbi Rozalija Čabrić izložila je heklanu figuru zeca, ali ovaj eksponat nije na prodaju.

I prošle godine sam učestvovala na ovoj izložbi, ali i drugim koje je organizovala Sonja Bikić. To je odlična prilika da predstavim ono što radim – priča Čabrićeva.

Heklana jaja za ovu izložbu radila je Slobodanka Ristić-Gašić.

Riječ je o klasičnoj tehnici heklanja, gdje se koristi pamuk za heklanje. Koristila sam uglavnom plastična ili drvena jaja i bojila ih bijelom ili crvenom bojom, a zatim oheklavala. Možete ofarbati cijelo jaje ili samo polovinu, a tehnika se takođe može primijeniti i na pravom jajetu – objasnila Slobodanka Ristić-Gašić.

Akademska slikarka umjetnica Biljana Gavranović je i prošle godine učestvovala na izložbi, a i sada je pripremila zanimljive eksponate.

Drago mi je što sam ponovo dio ove priče. Izložila sam tri jajeta od keramike, koje sam oslikala bojama za keramiku. Svi koji imaju neku ideju mogu relativno brzo da je oslikaju, meni je bilo potrebno nekoliko sati – ispričala je Gavranovićeva.

Mlada akademska slikarka Jana Kuvalja napravila je prvi izlet u svijet keramike.

– Predstavila sam tri jajeta, to su moji početnički radovi u keramici. Istraživala sam radeći, a bilo je jako zanimljivo na radionici. Keramika mi se jako sviđa i već dugo sam htjela da probam tu tehniku – ističe Kuvalja.

Istoričar umjetnosti Ljiljana Perduv-Misirlić naglašava da je svaki od kreativnih učesnika na svoj način u izabranoj tehnici pokušao da izgradi spomenik vaskršnjem jajetu – simbolu nade i vaskrsnuća, odnosno rađanju novog života.

Izložena jaja su od trajnog materijala, umjetnički obrađena tehnikom slikanja, dekupažom, modeliranjem u keramici i porcelanu, oheklana ili obučena u svilene tkanine i namijenjena su kao trajni poklon. Svaki autor je jaje obradio u svojoj zamisli i tehnici oslanjajući se više na umjetnički pristup nego na tradiciju. Korišćenjem kreativne inovativne dekoracije jaje u rukama umjetnika i talentovanih osoba postaje malo umjetničko djelo koje parira minijaturama – primjećuje Perduv-Misirlić.

Sva ova jaja, dodaje, na okupu čine šareni svijet.

Teško je izdvojiti bilo koje jaje i svrstati ga u neke naučne ili stilske ladice, ali zato cijeli projekti i sve njegove sudionike treba podržati u njihovom kreativnom radu koji nas oplemenjuje i unosi radost u nastupajućim praznicima – kazala je Perduv-Misirlić.

Dr Snežana Kutlešić-Stević otvarajući izložbu rekla je da će kao član Savjeta za kulturu Skupštine grada Banjaluka uvijek podržavati manifestacije poput ove Vaskršnje izložbe, piše Glas Srpske.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!