U posjeti Udruženju porodica „Četiri plus“: U pomoć države odavno se ne uzdaju

1310

U Banjaluci živi najmanje 600 porodica sa četvoro i više djece, koje se trude da potomstvu obezbjede osnovno, a u pomoć države odavno se ne uzdaju.

Svi su članovi Udruženja „Četiri plus“, koje se već deceniju svim silama bori za bolje uslove i bolji položaj u društvu.

 Imamo dvije djevojčice i dva dječaka, uzrasta od dvije do 13 godina. Ja sam nezaposlena, a muž je morao da ode u Sloveniju, kako bi zaradio nešto novca i pružio nam koliko-toliko ugodniji život. Nije nam lako, ali se trudimo i borimo. Državi izgleda nije stalo do porodice i svima bih poručila da ne čekaju na njihovu pomoć. Ukoliko budu čekali bolje dane, nikad se neće odlučiti na potomstvo– kaže Bojana Zorić (33), članica „Četiri plus“.
Bojana Zorić sa ćerkom

Podrška udruženja joj mnogo znači: međusobno se pomažu, a zahvaljujući angažmanu „Četiri plus“, djeca iz višečlanih porodica su dobila besplatan vrtić i knjige.

Da je zaposlenje samo jedan od problema, saglasan je i Jovan Radovanović, predsjednik udruženja, koji kaže da je 70 odsto ovih porodica bez posla.

I naša djeca završavaju fakultete, ali posao ne mogu da dobiju od politički podobnih. Generalno, odnos države prema porodici je užasan i žalosno je šta se radi. Pred izbore, svi pričaju o natalitetu i tu se priča završava. Kada treba nešto konkretno da se uradi, prepušteni smo sami sebi– navodi Radovanović za “EuroBlic”.

Nekad se čovjek, kaže, umori od svega: od borbe za prava, od obijanja pragova institucija, borbe sa predrasudama.

Mladi odlaze iz zemlje ili se uopšte ne odlučuju za potomstvo, a država se ponaša kao da se ovo nama ne dešava. Političarima je sve preče od porodice, a ona je nacionalno pitanje broj jedan. Šta će nam Republika Srpska, ako ne bude imao ko da živi u njoj– kategoričan je Radovanović.

U Udruženju kažu da često nailaze na predrasude, jer u narodu vlada mišljenje da su višečlane porodice najčešće siromašne.

Takvih je samo deset odsto i ne treba da nas poistovjećuju sa njima, jer je mnogo više onih koji žele da rade i tako svojoj djeci stvore bolje uslove za život– kaže Radovanović.

Ne odustaju, kaže, od inicijative da svako dijete ima najmanje 100 KM mjesečnog dodatka, da majke sa četvoro i više dece dobiju penziju, te da se nastavi stambeno zbrinjavanje višečlanih porodica.

Neka se ukinu nepotrebne agencije i odbori, neka političari sebi smanje plate, a novac i energiju, umesto na nebitne stvari, usmjere na porodicu i djecu– poručuje Radovanović.

Jovan Radovanović

„Četiri plus“ osnovan je prije deset godina i tada je okupljao 48 porodica. Radili su u Parku „Petar Kočić“, a upravne odbore su održavali po kućama, jer nisu imali svoj prostor. Nakon manje od godinu, od grada su dobili prostorije i novac u budžetu za rad kancelarije.

Od Gradske uprave sada dobijaju 10.000 KM, kojima ne mogu pokriti ni najosnovnije troškove.

Svečanost

Povodom deset godina od osnivanja, „Četiri plus“ će početkom juna organizovati svečanu skupštinu. Prigodna proslava biće održana u Banskom dvoru ili Narodnom pozorištu RS, a osim predstavljanja decenijskog rada, biće prikazan dokumentarni film o udruženju, te uručene zahvalnice zaslužnim pojednicima i kolektivima. Očekuju se i brojni gosti iz inostranstva sa kojima su uspostavili međunarondu saradnju.

Osnivanje zadruge

Udruženje i dalje ne odustaje od osnivanja poljoprivrednih zadruga. Predlagli su da jedna bude u Bronzanom Majdanu ili Borkovićima, a druga u Verićima ili Piskavici.

–Proizvodili bismo voće i povrće, koje bismo plasirali prema studentskim domovima i vrtićima – kaže Radovanović.

(EuroBlic)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!