Savjeti kako da vaš dom izgleda prostrano i veće

899
Živite u malom stanu, a želite da uživate u prostranom i komfornom domu? Ne očajavajte, nudimo vam 10 fantastičnih trikova koji će vaš dom učiniti za nekoliko puta većim…
Mnogi od vas smatraju pravim izazovom uređenje malog prostora i kako najbolje rasporediti namještaj. Na našu sreću postoje savjeti koji olakšavaju taj zadatak.
1. Pustite namještaj da “lebdi”
Odvojite namještaj od zida 8 do 10 centimetara ili dodajte uzak sto u taj prostor. Naime, ostavljanje prostora stvara iluziju da je zid dalje nego što zapravo jeste.
2. Otvorite sobu
Da ne bi prozori i vrata bili blokirani, namještaj odmaknite od njih. Tada će se soba činiti većom čak i prije nego što zakoračite u nju.
3. Dodajte pruge
Pruge mogu izdužiti sobu. Tako da slobodno izaberite tepih ili kauč na prugice, pa ih poravnajte po dužini sobe.
4. Okačite predmete niže
Umjetničke slike ili fotografije okačite na zid niže nego inače. Otvaranjem zidova dobićete dodatno ogoljeni prostor, pa će se soba činiti većom.
5. Eksperimentišite sa uglovima
Rasporedite namještaj dijagonalno. Takav način slaganja prostora privlači vašu pažnju veće ili središnje mjesto u sobi.
6. Reflektujte prostoriju
Strateški rasporedite ogledala po sobi kako biste je proširili. Takođe, za najpogodniji efekat, rasporedite ogledala po dužini sobe.
7. Razdvojte svjetlost
Umjesto jednog izvora svjetlost razmjestite po sobi. Kako svjetlo popunjava tamnije djelove tako oči privlače različiti uglovi sobe.
8. Pravite mesto za prolaz
Ne zaboravite na onaj dio prostora kojim ćete hodati. Ovo je posebno važno za prostorije koje imaju dvoja vrata. Put kojim ćete hodati ostavite potpuno slobodnim i prolaz usmjerite pored kutka za sjedenje, a i kroz njega.
9. Zadržite udobnost
Stoliće i svetiljke rasporedite tako da su vam blizu kada se smjestite na kauč. Ako imate kauč na razvlačenje onda uzmite u obzir da vam treba prostora za prolazak između stolića i razvučenog kauča.
10. Odlučite se za prozirnost
Iskoristite prednost staklenih stolova i namještaja sličnog materijala jer će njihova transparentnost sobi dati volumen. Naime, staklo i pleksiglas pojačavaju svjetlost pa joj dopuštaju da zrači prostorijom. (kolektiv.me)
PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!