Kafa dobra za jetru i opšte zdravlje

1438
Kafa sadrži sastojke koji dobro utiču na naše zdravlje, pa tako i na jetru. To su antioksidansi, hranjive materije i vitamini.
Visok nivo antioksidansa pomaže sprečavanju pojave različitih vrsta karcinoma, npr. raka jetre, grla, usta, prostate, debelog crijeva. Takođe, kafa sadrži polifenole, biljne sastojke jakog antioksidativnog dejstva koji sprečavaju upale u mozgu.
Stručnjaci američke klinike Mejo kažu da ispijanje kafe može da ima brojne zdravstvene prednosti i da ona štiti od pojave Parkinsonove bolesti, dijabetesa tipa 2 i oboljenja, pa čak i karcinoma, jetre. Kafa, takođe, poboljšava kognitivne funkcije i smanjuje rizik od depresije.
Studija iz 2013. godine, sprovedena među studentima, pokazala je da rizik od suicida za 45 posto manji kod ljudi koji popiju dvije do tri šoljice kafe na dan.
Najveća studija do sada urađena je na uzorku od 400.000 muškaraca i žena uzrasta od 50. do 71. godine i trajala je više od 10 godina. Otkrila je da je kod onih koji piju kafu manja vjerovatnoća da će umrijeti od srčanih bolesti, bolesti disajnog sistema, moždanog udara, dijabetesa i infekcija.
Ovo su neke od hranljivih materija (količina u 250 ml kafe):
Mangan – 3% RDA (preporučenih dnevnih potreba)
Magnezijum – 2% RDA
Kalijum – 3% RDA
Vitamin B1 (tiamin) – 2% RDA
Vitamin B2 (riboflavin) – 11% RDA
Vitamin B3 (niacin) – 2% RDA
Vitamin B5 (Pantotenska kiselina) – 6% RDA
Fosfor – 1% RDA
Folna kiselina – 1% RDA.
PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!