Dani Vlade S. Miloševića: Melodija sa Mocartovim potpisom u izvođenju virtuoza

815
Notna vrteška koncerta naslovljenog “Muzika za violinu i klavir” Marka Josifoskog i Vladimira Miloševića bila je pravi izazov za banjalučku publiku, piše Glas Srpske.
Violinista Marko Josifoski i pijanista Vladimir Milošević napravili su izuzetan muzički ugođaj na manifestaciji “Dani Vlade S. Miloševića” u srijedu uveče u Banskom dvoru Kulturnom centru.
Djela koja potpisuju slavni kompozitori V. A. Mocart, S. Prokofjev i S. Frank u izvođenju uspješnih beogradskih muzičara pretvorena su u neobičnu lepezu melodija. Publika je imala samo pozitivne komentare, a umjetnici koji su nastupali iz Banjaluke su ponijeli samo lijepe utiske.
– Divno je što postoji festival “Dani Vlade S. Miloševića” da ljudi mogu da slušaju kvalitetnu muziku u vremenu šunda i nekvalitetne muzike. To je za svaku pohvalu. Banjalučka publika je divna, što se osjetilo tokom koncerta – rekao je Marko Josifoski i podsjetio da ovo nije njegov prvi nastup u Banjaluci.
On je prije 12 godina imao koncert u Banskom dvoru, a kaže da je u međuvremenu više puta dolazio, ali nije zvanično nastupao.
Josifoski je diplomirao i magistrirao na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu i dobitnik je mnogih internacionalnih nagrada. Nastupao je u brojnim zemljama sa Rumunskom filharmonijom, Turskim predsjedničkim simfonijskim orkestrom, Svjetskim simfonijskim orkestrom u Americi, kao i sa mnogim kamernim orkestrima u Srbiji i inostranstvu.
Najistaknutiji pijanista svoje generacije Vladimir Milošević nedavno je imao solistički koncert u Banjaluci kada je izazvao oduševljenje publike, a ništa drugačije nije bilo ni na ovom nastupu. Riječ je o umjetniku koji je takođe diplomirao i magistrirao na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu.
Udruženje koncertnih umjetnika Njujorka Miloševića je 2013. proglasilo umjetnikom u usponu, a nastupao je na festivalima širom Evrope i svijeta. Dobitnik je više prestižnih nagrada na konkursima u Poljskoj, SAD, Australiji, Italiji, Francuskoj.
– Ovaj koncert kamerne muzike spremali smo zajedničkim snagama i nadam se da se svideo publici – rekao je Milošević.
Iste večeri u okviru “Dana Vlade S. Miloševića” u banjalučkom Domu omladine održana je revija filmova studenata Akademije umjetnosti iz Banjaluke.
“Kolo života”
Predstava “Kolo života” biće izvedena u subotu u 20 časova na sceni Dječijeg pozorišta Republike Srpske u okviru manifestacije “Dani Vlade S. Miloševića”.
Riječ je komadu u kome igraju studenti druge godine glume banjalučke Akademije umjetnosti.
PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!