Mladi ulični svirač plijeni pažnju šetača u Gospodskoj ulici (VIDEO)

4222
Nije rijetkost da na ulicama svjetskih metropola prolaznicima zasviraju vrhunski muzičari. Banjalučane je ovih dana oduševio Danilo Anđelković iz Srbije, koji s fakultetskom diplomom svira na ulicama širom Evrope.

 

Šetajući banjalučkom Gospodskom ulicom, Danilo Anđelković iz Beograda, kompozicijama koje izvodi na violini, staroj 80 godina, već danima plijeni pažnju prolaznika. On sam ističe da je “donijeti klasičnu muziku na jedan savremen i popularan način prava stvar”.
“Ljudi imaju potrebu za nečim višim, lijepim, za nečim što je pomalo sakralno”, ističe Anđelković.
Sa violinom, kao najboljim prijateljem, i pasošem u ruci, Danilo je proputovao mnoge evropske zemlje. Kaže da su za uličnu svirku najpristupačnije Italija, Njemačka i Austrija. Priznaje da je talenat za violinu naslijedio od pradjeda čije ime nosi.
“Ova violina stajala je u ormanu nekih 70 godina, polupana, a onda kada sam postao srednjoškolac, odnijeli smo je na popravak i od tada je sviram”, kaže Danilo.
Zemlje Starog kontinenta, kojem i sami pripadamo, imaju tradiciju, naviku i afinitet prema kulturi, koju je potrebno samo malo podstaknuti, smatra Danilo.
“Ono što mi je bilo posebno lijepo desilo se na granici. Carinik, kada je ušao u autobus, a ja sam jeo nešto i na brzinu vadio pasoš, samo je rekao „prijatno“, i široko se osmijehnuo“.
Ovo mu je prva posjeta Republici Srpskoj. Iako mu je pasoš ispečatiran velikim brojem zemalja, priznaje da ljubaznost naroda koju je doživio u Srpskoj nije primijetio niti u jednoj zemlji koju je obišao, što će biti dovoljan motiv da svojim kamperskim kombijem, u nekom narednom periodu, obiđe i druge gradove Republike Srpske.

 

(RTRS)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!