Izložba „Život kroz objektiv”

908
Izložba „Život kroz objektiv” autora muzejskog fotografa Milana Lolića, biće otvorena u srijedu 19. aprila u 19 časova, u Muzeju Republike Srpske.
Izloženim radovima, 97 dokumentarnih fotografija, autor zaokružuje svoj skoro četiri decenije dug stvaralački rad u Muzeju Republike Srpske. Fotografije su od posebnog značaja kao svjedočanstva i dokumenti etnološke, istorijske i dokumentarne važnosti, a vrijednost izložbe ogleda se i u činjenici da sve izložene fotografije imaju svoj istorijat, svoje značenje i svoju jasnu poruku.
“Muzejska fotografija je bila moj posao, ali mnoge fotografije su nastale iz potrebe da se zabilježi trenutak a ne isključivo dokumentuje određeni događaj ili muzejski predmet” – ističe Lolić.
” Svaka je fotografija dio je moje prošlosti, mojih 4 decenije u Muzeju RS. I tačno se sjećam kada sam i zašto svaku od njih napravio. To jeste bio moj posao, ali su mnoge od tih fotografija za mene vrlo lične”.
Fotografije Milana Lolića su uglavnom u crno-bijeloj tehnici, najčešće korištene za promociju muzejskih događaja u lokalnim printanim medijima, kao i za fotodokumentaciju muzejske građe, pa se danas čuvaju u arhivi Muzeja.
Svoj rad kao fotograf, Milan Lolić započeo je 1969. godine, kao šegrt u “Fotografskom salonu Hadžić” u Gospodskoj ulici. Nakon što je savladao zanat u ovom salonu, jednom od 8 tada postojećih u Banjaluci, Milan Lolić je svakodnevno radio na svom fotografskom protfoliu.
U Muzeju Bosanske Krajine zaposlio se 1980. godine, gdje je radio na pripremi foto-materijala za Stalnu izložbenu postavku, na presnimavanju i uvećavanju fotografija nastalih kao rezultat terenskih istraživanja, te fotografisao tematske izložbe svih odjeljenja Muzeja.
U srijedu 19. aprila, nakon 37 godina u arhivi, neke fotografije će biti prvi put pikazane javnosti.
Izložbu će otvoriti mr.sc. Bratislav Teinović, muzejski savjetnik, istoričar.

 

(unoportal.net)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!