Vlada Srpske prihvatila ponudu Izraelaca za kupovinu RŽR “Ljubija”

780
Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da je Vlada Srpske danas donijela odluku o prodaji 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala Akcionarskog društva Rudnici željezne rude “Ljubija” kompaniji “Izrael investment grupa” za 92 miliona KM.
Đokić je nakon sjednice Vlade Srpske novinarima u Banjaluci rekao da je prodaja vršena metodom neposrednog izbora kupca, što znači da će navedenu odluku na predstojećoj sjednici razmatrati Narodna skupština Republike Srpske.
“Vlada Republike Srpske odlučila je da na bazi dvije ranije ponude za kupovinu akcija `Ljubije`, koje su dostavile `Izrael investment grupa` i `Arselor Mital`, prihvati ponudu izraelske kompanije kao neuporedivo bolju”, pojasnio je Đokić.
On je podsjetio da je “Izrael investment grupa” ponudila 92 miliona KM, dok je “Arselor Mital” nudio 63 miliona KM za kupovinu akcija “Ljubije”.
“U pogledu investicija u dalji razvoj rudarske proizvodnje `Izrael investment grupa` ponudila je 65 miliona KM, a `Arselor Mital` 63 miliona KM. Ponuda izraelske kompanije se odnosi na period investiranja od tri godine, a `Arselor Mitala` od 10 godina”, dodao je Đokić.
Prema njegovim riječima, “Izrael investment grupa” ponudila je da budu zadržani svi radnici “Ljubije” i da bude zaposleno 320 novih radnika u naredne tri godine, dok je “Arselor Mital” naveo da je spreman da bude zaposleno do 300 radnika u zavisnosti od stanja na tržištu.
“Takođe, izraelska kompanija je spremna da uplati najmanje 20 odsto depozita od visine ponude za kupovinu akcija, nakon što Narodna skupština donese odluku da kompanija bude izabrana za kupca akcija, a daju i bankarsku garanciju”, kaže Đokić i napominje da “Arselor Mital” nije davao bankarsku garanciju, nego korporativnu, ali da je spreman da razmotri mogućnost davanja i čvršćih oblika garancije.
Đokić je napomenuo da je interes Vlade Republike Srpske razvoj rudarske proizvodnje na području Prijedora, odnosno Ljubije.
“Suština moguće promjene u `Ljubiji` jeste da će u okviru preduzeća `Arselor Mital` na poziciji gdje su bili predstavnici Vlade biti drugi vlasnici akcija. Ništa se ne može promijeniti u odnosu na osnovni ugovor koji je potpisan 2004. godine u kome su data prava i mogućnosti za poslovanje `Arselor Mitala`”, rekao je Đokić, prenose agencije.
PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!