Izmjena regulacionog plana uznemirila mještane Lazareva: Ne damo da nam ruše barake

1599
Otkako su kročili u barake, prije skoro pola vijeka, stanovnici Lazareva strijepe da će se u naselju pojaviti bageri, a njihove strahove od rušenja dodatno je podgrijalo obavještenje o izmjeni regulacionog plana.
Među vlasnicima baraka u Ulici Zmaja Ognjenog Vuka vlada prava panika, jer se naseljem širi priča kako se na mjestu njihovih stanova planira izgradnja zgrade.
Takvog scenarija pribojavaju se već decenijama, pošto većina njih nije vlasnik zemljišta na kojem se nalaze barake, već Grad i po čemu je ovo naselje specifično.
– Obnovio sam baraku poslije poplava, promijenio sav nameštaj i po meni to je dobar stan, iako su barake poslije zemljotresa najavljene kao privremeni smještaj. Ne želim da se više talasa moj život, da se ponovo preseljavam negdje – govori Kemal Kušić.
Priča o novoj zgradi, kaže Kušić, zanimljiva je možda mladima, ali ne i ljudima u godinama, kao što je on.
Ni druge komšije ne žele da se sele iz barake, spremni su da ih brane kako znaju, a juče ujutru su se čak dogovarali i da pišu peticiju Gradskoj upravi.
Razočarani su što im nadležni nisu objasnili šta se to u njihovom komšiluku planira praviti, već su samo oblijepili oglase.
Preko puta već postoji jedna zgrada i ubijeđeni su da je ovo mirno naselje polako zainteresovalo investitore.
– Za mene je to ubistvo moje porodice. Nas osam stanuje ovdje, troje je djece u kući, da mi daju četvorosoban stan ne možemo se svi smjestiti. Gde ću sad, dao sam 15.000 KM da promijenim stolariju i kuhinju, dijete je išlo u Grčku da zaradi za novu keramiku i sad to treba srušiti, da neko profitira. Ima i drugih, mnogo boljih lokacija u gradu – ogorčen je bivši borac Žarko Panić.
Međutim, ima i onih stanovnika koji smatraju da je sve ovo odlična stvar i prilika za stanare da predlože šta žele na ovoj lokaciji.
Ubijeđeni su da barake nisu ugrožene i da se bez potrebe diže panika.
U savjetu mjesne zajednice nemaju mnogo detalja. Znaju samo da je riječ o izmjeni regulacionog plana, ali im iz Gradske uprave, kažu, nisu dostavili više informacija.
– Do 20. aprila je rok za primjedbe i planirali smo nadležnima poslati zahtjev da, ukoliko planiraju izmještati dječije igralište, da ga premjeste na neku obližnju lokaciju, kako bi građanima iz ove ulice i dalje bilo dostupno i da ne bi bili na gubitku – poručio je predsjednik savjeta Obrenko Slavnić, međutim nije htio da komentariše da li su strahovi mještana opravdani.
Iz Gradske uprave smiruju situaciju, naglašavaju da nema rušenja privatnih objekata i da se iza svega „krije“ jedna lijepa zamisao. Podsjećaju da su stanovnici naselja Lazarevo 1, ali i Česme, Ade, Obilićeva 1 i Nove Varoši obaviješteni o izradi RP za izgradnju objekata društvenih sadržaja na užem području grada Banjaluke, odnosno na šest mikrolokacija.
Od toga, dvije se nalaze u Lazarevu, na uglu Ulice Zmaj Ognjenog Vuka i njenog ogranka i uglu ulica Vasilija Ostroškog i Hajduk Veljka.
– Razlog za izradu novog regulacionog plana je omogućavanje izgradnje mjesnih zajednica, vrtića i ambulanti porodične medicine na navedenim lokacijama, kao i ostvarivanju pretpostavki za realizaciju planskih rješenja kroz zadržavanje objekata koje nisu u vlasništvu grada – pojasnio je portparol Milenko Šajić, namjere gradskih vlasti. Prema njegovim riječima, Grad na lokaciji u Lazarevu posjeduje dvije barake koje trenutno nisu u upotrebi, a važećim Planom su predviđene za rušenje.
Najradije bih tražio azil
– Da nisam u godinama, najradije bih tražio azil da se nikad više ne vratim ovdje, za šta smo se borili sin i ja. Političari se bore za bijeli hljeb, a narod nema ni za crni – poručuje Žarko Panić.
(EuroBlic)
PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!